Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

SEB skapar räddningsstyrka för Baltikum

Publicerat fredag 2 maj 2008 kl 09.34

I de baltiska länderna talar många om överhettning och risken för att svenska banker kan gå på en stor kreditsmäll. Banken SEB har skapat en slags räddningsstyrka med personer som har erfarenhet från den svenska bankkrisen i början av 90-talet.

Syftet är att de ska kunna hjälpa krisdrabbade företag i de baltiska länderna, säger SEB:s vd Annika Falkengren.

– Det är en grupp i banken som har specialiserat sig på att hjälpa till när företag börjar att få problem i ett tidigt skede och då gå in och hjälpa till, än att man kommer långt bak i kedjan.

– Det lärde vi oss på den svenska finanskrisen så idag har vi ett 20-tal personer som är ganska aktiva och hjälper till, speciellt i Estland och Lettland idag, med hur företagen kan få hjälp i ett tidigt skede på att strukturera sig på ett sätt som gör att de kanske klarar en väldigt dålig konjunktur framöver, säger Annika Falkengren.

Syftet med att bilda den här arbetsgruppen är förstås att inte själv hamna i en allvarlig kris. SEB har under senare år satsat stort på etableringar i Estland, Lettland och Litauen. Idag står de baltiska länderna för en åttondel av SEB:s totala utlåning. Den så kallade kreditstocken i de baltiska länderna uppgår till runt 169 miljarder kronor.

Ungefär lika stor låneportfölj i de här länderna har Swedbank. Swedbanks vd Jan Lidén räknar med sämre tider här, men tror inte på någon omfattande kreditsmäll.

– Det tror inte jag kommer att inträffa utan jag tror att vi kommer att ha ett eller två år framför oss med ökade förluster jämfört med vad vi har haft tidigare. Vi har också försökt tala om i storleksordningen hur mycket det där kan bli.

Vad handlar det om ungefär i kreditförluster?

– Tja, hör du du, 850 miljoner som jag ser det.

Per år?

– Ja, med då får du ju inte glömma att vi tjänar ju 4,5 miljarder i Baltikum varje år, säger Jan Lidén.

Både SEB och Swedbank anser att det mesta av utlåningen inte kommer att beröras av de sämre tiderna. Ändå hotar kreditförlusterna att dra iväg och bli kostsamma för de svenska bankerna.

Annika Falkengren tror att SEB:s särskilda insatsstyrka, om man får kalla den så, kommer att vara fullt sysselsatt de närmaste åren.

– Det är lite grand som en företagsrådgivare med lite mer power, skulle jag vilja säga, för ofta är det ju de företagen som vi har stor exponering emot som vi naturligtvis vill gå in och hjälpa tidigt.

Hur länge ska de jobba?

– Jag tror att det här kommer att ta flera år så det här är en långsiktig satsning som vi gör som vi tror långsiktigt sätt skulle ha hjälpt oss i fastighetskrisen i Sverige på 90-talet om vi hade jobbat på det sättet, säger Annika Falkengren.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".