Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Högskolor vill vara partipolitisk frizon

Publicerat fredag 2 maj 2008 kl 12.30

Det har blivit svårare för representanter från regeringspartierna att få komma in i skolorna för att informera och bedriva kampanj. Liksom grundskolor och gymnasier strävar också högskolorna i allt större utsträckning efter att vara zoner fria från partipolitik.

– Det är enklast att ha en enkel policy, att vi har inte religiösa och politiska verksamheter i våra lokaler för att markera egenarten i universitet och högskolor, att man vill markera själva verksamhetens karaktär, att det är utbildning och forskning som bedrivs här, säger Göran Bexell som är rektor på Lunds universitet.

Där tillåts inte politiska partier att sprida sitt budskap på campus.

Göran Bexell tror också att en bidragande orsak till att man inte vill få in partipolitiken i sina lokaler är att man inte behöver ta ställning till vilka politiska partier man ska bjuda in, om man inte bjuder in några alls.

Kajsa Borgnäs är ordförande för socialdemokraternas studentförbund. Hon berättar att det är vanligt att man på högskolorna ofta använder argumentet att man är rädd att tvingas släppa in till exempel Sverigedemokraterna om man ger något parti tillträde till högskolan. Men enligt henne är inte det något bra argument.

– Högskolan är väl ingen stor rekryteringsbas för Sverigedemokraterna, så jag tycker att det låter lite märkligt att man skulle vara rädd för att få in Sverigedemokraterna där. Sedan är det ju så att om man av rädsla för Sverigedemokraterna inte släpper in något politiskt parti så innebär det ganska stora inskränkningar av demokratin på högskolan eller politiken på högskolan, säger Kajsa Borgnäs.

Missnöjet med att studentförbunden inte ges tillträde till högskolor och universitet är ingen partipolitisk fråga. Både Kajsa Borgnäs och Åsa Otto, som är förbundsombudsman för Moderata studenter, har varit i kontakt med flera av sina politiska motståndare och konstaterar att det här är ett problem för alla studentförbund, oavsett politisk färg.

Åsa Otto tror att partiöverskridande arbete kommer att bli nödvändigt.

– Vi bör ju gå samman i alla fall, vi får alliera oss, ”förenen eder alla studentförbund”, och visa på att vi finns, säger

Att som Göran Bexell säger hålla isär partipolitiken och utbildning och forskning tycker inte Åsa Otto heller motiverar att studentförbunden hålls borta från campus.

– Allting är ju politik, oavsett man vill det eller inte. Det handlar ju om studietiden och framtiden, det är ju politikerna som sätter den agendan till och från. Man påverkar ju på ett eller annat sätt, säger Åsa Otto i Moderata studenter.

Emma Eneström
emma.enestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".