Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ekot i Somaliland

Kvinnor kämpar för plats i politiken

Publicerat lördag 3 maj 2008 kl 16.45
Flickskola i Somalilands huvudstad. Foto: Sayyid Azim/Scanpix.

I Somaliland, som har brutit sig loss från Somalia, lever strikta muslimska och lokala traditioner kvar, trots en ganska stabil demokratiseringsprocess och relativt stor pressfrihet. Särskilt besvärligt är det för kvinnorna som nu kämpar för att få sin röst hörd inom politiken.

– Vår största utmaning är att man här följer det traditionella sättet att styra, det vill säga att kvinnorna lämnas utanför allt beslutsfattande och politik generellt, säger Aamina Mahmoud Warsame, ordförande för Nagaad som samlar ett trettiotal organisationer som på nåt sätt arbetar för kvinnans rätt här i Somaliland.

Men vägen är lång.

Somaliland, som trots allt är fredligt och demokratiskt, är också oerhört traditionellt, det gamla klansamhället är kvar. Kvinnans plats är hemmet och de flesta, omkring 90 procent av kvinnorna, har utsatts för någon form av könsstympning.

Och trots att bara två kvinnor är representerade i parlamentet, som samlar totalt 82 ledamöter, ser Aamina Mahmoud Warsame det ändå som en seger.

– För oss måste det ändå ses som en framgång. Det är första gången i vår historia som vi över huvud taget har kvinnor i parlamentet, så vi har brutit en vall och jag tycker att det är en bra start.

Målet är att få in än fler kvinnor i de kommande valen, som planeras till hösten.

Men den politiska situationen är spänd och det är oklart exakt när valen blir av.

Tre partier konkurrerar om makten.

För kvinnornas del handlar en stor del av det politiska arbetet om att möta och lyckas övertyga de religiösa ledarna, om att kvinnor hör hemma i politiken och om att könsstympning inte har något med islam att göra, säger Aamina Mahmoud Warsame från kvinnoorganisationen Nagaad.

– Om vi bara kunde få en religiös ledare, modig nog att kliva fram och säga att inget av det här har med vår religion att göra och att kvinnorna ska lämnas orörda, ja, då vore det en stor framgång, säger Aamina Mahmourd Warsame.

Richard Myrenberg, Hargeisa, Somaliland richard.myrenberg@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".