Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stort intresse för oljeutvinning ur skiffer

Publicerat onsdag 7 maj 2008 kl 07.32
Olja utvunnen ur skiffer.

De rekordhöga oljepriserna har lett till ökat intresse att försöka utvinna olja ur skiffer i Sverige. Det är en mycket kostsam metod som inte har använts på länge i Sverige, men det senaste året har flera företag sökt och fått tillstånd att inleda undersökningar.

– I det stora hela är det ju en kolossalt hög aktivitet för den här typen av råvaror just nu i Sverige. Man prospekterar för omkring 700 miljoner för närvarande per år, så det är en ganska stor rörelse, säger gruvingenjör Gunnar Svanfeldt på Bergsstaten, den myndighet som granskar och beviljar ansökningarna.

Intresset handlar inte bara om olja. Företaget Shell har ansökt att få provborra efter gas i skiffermarker i Skåne och förekomsten av metaller lockar också företagen.

I förra veckan rapporterade Ekot om Oljeprospektering AB, Opab, som vill provborra efter olja i Östersjön, sydost om Gotland. På några ställen i Närke och Östergötland har också ett par företag fått tillstånd att inleda undersökningar om det går att med ekonomisk lönsamhet bryta alunskiffer, som innehåller kerogen, och som går att omvandla till olja.

Ett av företagen är kanadensiska börsnoterade Continental Precious Minerals. Företagets kontaktperson, Michael Bromley, säger till Ekonomiekot att företaget hoppas komma igång med undersökningar inom ett halvår.

Men frågan är kontroversiell. Bland annat motsätter sig Miljöpartiet kraftigt den här utvecklingen och vill se en lagändring som förbjuder utvinning av fossila bränslen i Sverige.

Gunnar Svanfeldt på Bergsstaten:

– I Örebro län och i Östergötlands län finns det ett antal beviljade undersökningstillstånd som bolagen försöker komma till att göra undersökningar. De har skickat ut arbetsplaner till markägarna och så vidare. Men markägarna måste ju godkänna arbetsplanerna och där tror jag att det pågår förhandlingar. Jag får vissa signaler. Markägare ringer hit och frågar och de är inte så förtjusta i den här verksamheten, så jag tror att det drar ut lite på tiden, helt enkelt.

Vad är riskerna? Vad är markägarna mest kritiska till?

– Jag tror att det är en eventuellt förlängning det handlar om. Det här är ju bara undersökningsarbete och sådant är sällan eller, vågar jag påstå, aldrig skadligt. Utan det går att hantera som vilken annan verksamhet som helst. Men de i till exempel Örebro eller Kvarntorpstrakten, det är ju vådan av en tidigare utvinning som de har på nära håll med en stor miljöförstörning som det var på den tiden staten höll på därnere. Då, när man talar alunskiffer idag igen, ser man naturligtvis det där framför sig som ett skräckexempel, säger Gunnar Svanfeldt på Bergsstaten.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".