Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

JK vill begränsa övervakning på skolor

Publicerat måndag 5 maj 2008 kl 04.45
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Fler och fler skolor sätter upp kameror för att övervaka och spela in vad som händer på kvällar och nätter, i syfte att minska inbrott och skadegörelse. Justitiekanslern, JK, vill att övervakningen inte ska få börja förrän klockan åtta på kvällarna.

– Det här är viktigt för man ska inte övervaka människor i onödan. Det blir en förlust av frihetskänslan, förlust av frihet. Man ska kunna peta sig i näsan och man ska kunna flirta med sin kompis eller vad det nu handlar om utan att känna att man är övervakad, säger justitiekanslern Göran Lambertz.

De senaste åren har fler och fler skolor installerat övervakningskameror, som ser och spelar in allt som händer utanför skolor och på skolgårdar under kvällar och nätter.

Avsikten är att minska inbrott och skadegörelse. Sorgenfriskolan i Malmö och tre skolor i Linköping har fått tillstånd att ha kamerorna igång från klockan sex på kvällarna till sex på morgonen och dygnet runt de dagar skolorna är stängda. På vintern blir det mörkt tidigt med ökad risk för vandalisering, är ett argument.

Justitiekanslern vill inte att kamerorna ska sättas på redan klockan sex. Det räcker med från åtta på kvällarna och lovdagar först från klockan fem på kvällen, tycker JK, som har överklagat tillstånden till länsrätterna.

– Då har vi den här avvägningen mellan övervakningsbehovet och intresset av att man inte ska inkräkta på människors privatliv, på integriteten hos barnen där. De ska få leka i fred, man ska inte övervaka dem i onödan, det är tanken.

Men är det så viktigt då, om det ändå kan förebygga brott?

– Det normala är att brotten begås senare på kvällen och på natten och då är det då man behöver kameraövervakningen. Visar det sig att man verkligen behöver det även vid andra tidpunkter går vi med på det. Men här är det inte så, säger Göran Lambertz.

Rektor Nils Daag på Sorgenfriskolan i Malmö berättar att de inte haft så mycket vandalisering tidigare, men att det i höstas var både inbrott och skadegörelse. Alla andra skolor i området har övervakningskameror.

– Där har vi en dramatisk effekt. Nedgången av vandaliseringar har varit väldigt stor och kraftig, så det var utifrån det vi kände att vi också ville skaffa oss det här tillståndet. Nu finns det kanske inte något intresse från vår sida att ha det för mycket, att man har kameran igång mer tid än vad det finns behov av, säger rektor Nils Daag i Malmö.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".