Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Frankrike minns revolten 1968

Publicerat lördag 3 maj 2008 kl 12.30
Paris för 40 år sedan. Foto: Arkivbild.

I dag, lördag, är det exakt 40 år sedan polisen stormade universitetet Sorbonne i Paris för att stoppa protesterna från de missnöjda studenterna. Den 3 maj 1968 tog revolten fart som kom att bli en av de mest omvälvande sociala protesterna i västvärlden i modern tid. Studenter och arbetare enades i demonstrationer och strejker.

Minnesskrifterna är många. Bland författarna finns den kände filosofen André Glucksmann och hans son, Raphaël, som säger att Frankrike paradoxalt nog förändrats minst av de länder som upplevde en revolt.

– Den stora paradoxen är att det land, som upplevde den intensivaste revolten 1968 med krav på ett öppet och icke vertikalt styre är det som har haft svårast att ta till sig de idéerna, säger Raphaël Glucksmann.

Frankrikes problem i dag är att det har kommit på efterkälken intellektuellt, säger den unge dokumentärfilmaren.

Raphaël menar att en modern motsvarighet av maj 68 vore om Frankrike genomgick en europeisering och integrerade sig med andra EU-länders mindre auktoritära tankesätt.

Son och far, André Glucksmann, en av Frankrikes mest välkända intellektuella, tar emot hemma mitt i Paris i en exotisk salong. Den äldre säger att i alla europeiska länder skapar samhället staten, men i Frankrike och för övrigt Ryssland är det tvärtom, staten skapar samhället.

40-årsminnet av studentprotesterna och strejkerna har fått ett enormt genomslag och figurerar i specialutgåvor i alla medier. Till en del beror det på president Sarkozy. Som slutkläm i sin valkampanj förra året höll han ett brinnande tal om hur resterna av maj 68 måste rensas ut.

De två generationerna Glucksmann, som stött Sarkozy, chockerades av talet och kom tidigare i våras med boken ”Maj 68 förklarat för Nicolas Sarkozy”.

De menar att Sarkozy är den första maj-68 presidenten, en uppkomling utan de rätta diplomen och med barn i flera äktenskap. Den sexuella revolutionen, p-pillret och kvinnans frigörelse är friheter som kom med maj 68. Och det finns andra positiva spår här, anser sonen Raphaël.

– Frankrike har ett betydligt mer internationellt medvetande än många andra länder inom EU, som Tyskland och Italien. En rad frivilligorganisationer föddes, organisationerna utan gränser, säger Raphaël Glucksmann.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".