Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Estland storstädas av sina invånare

Publicerat lördag 3 maj 2008 kl 15.41
Städdagen i Pirita. Foto: Christer Fridén/SR.

Omkring 40 000 ester städar hela sitt land på lördagen. Nästan 11 000 illegala soptippar och allmänt skräp på bakgårdar och i skog och mark skall bort. I ett naturskyddsområde i Pirita utanför Tallinn har frivilliga fyllt hundratals säckar med allsköns skräp och flera containrar med byggavfall.

– Vi städar i ett område som tidigare var en sovjetisk militärbas och här finns massor med skräp trots att det nu är ett naturskyddat friluftsområde, säger Tiit Terik när han pustar ut vid en container efter att ha släpat dit flera tunga plastsäckar fulla av bråte.

Tiit är en av omkring 300 som frivilligt har anmält sig för att städa just det här området i Pirita i dag. I hela Estland är det nästan 40 000 personer som har ägnat eller fortfarande ägnar dagen år att samla skräp.

Hela landet har under de senaste månaderna kartlagts in i minsta detalj och varenda illegal soptipp, varenda avfallsgömma, varenda skräphög som har gått att identifiera har registrerats och i dag har man alltså besökt alla de 10 565 platserna och hämtat avfallet.

10 000 ton räknar man med att det blir och 80 procent av det skall gå till återvinning.

Bakom det här projektet ligger två av Estlands IT-miljonärer. En av dem, Rainer Nolvak, blev närmast idiotförklarad när han först presenterade idén att städa hela Estland.

– Samla skräp som andra har lämnat efter sig. Varför skall jag göra det, jag har inte skräpat ner. Det var den reaktionen han fick. Men estniska medier blev intresserade och lyckades få många med på noterna och till slut blev det en massrörelse.

Den har också spritt sig, till Litauen, som också städar i dag och har utmanat Estland och tänker samla in ännu mera skräp.

Eftersom Litauen är tre gånger så stort är målet tre gånger mer avfall. Så för att slå esterna måste litauerna få ihop över 30 000 ton skräp.

Christer Fridén, Tallinn
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".