Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Viktigt meddelande till allmänheten i Sandvikens kommun
Det brinner i en torvtäkt söder om Årsunda med stor rökutveckling och kraftig vind. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.
(Publicerat idag kl 15.42)

Basra hotas av humanitär katastrof

Publicerat måndag 24 mars 2003 kl 22.29
FN och olika biståndsorganisationer varnar för en humanitär katastrof om kriget i Irak drar ut på tiden. Situationen är redan allvarlig i Basra i södern, där elavbrott gör att vattentillförseln hindrats.
De oväntat hårda striderna i södra Irak stoppar nu leveransen av bistånd genom hamnen Umm Qasr. Samtidigt råder en akut brist på vatten i staden Basra. Om vi inte får igång vattenförsörjningen i Basra mycket snart hotar en stor humanitär kris, säger en talesman för internationella Röda Korset. Utan el och vatten Basra har över 1,5 miljoner invånare och både el och vatten har varit avstängda i flera dagar. Staden är omringad av brittiska styrkor. Den USA-ledda invasionsstyrkan hade hoppats att snabbt få kontroll över både Umm Qasr och Basra, men ännu efter fem dagar är ingen av dessa platser helt i amerikansk kontroll. Hjälpen når inte fram Biståndsarbetare säger att säkerheten är för dålig för att kunna göra hjälpinsatser. Därmed kan USA inte uppfylla sitt löfte att snabbt sända in massiva mängder bistånd. Hjälp till det irakiska folket, som Washington hade hoppats skulle göra invånarna mera välvilligt inställda till de amerikanska styrkorna. Ett stort skepp lastat med förnödenheter ligger sex timmars färd från Umm Qasr. Men biståndsexperter i regionen säger att det dåliga säkerhetsläget göra att det kommer att ta dagar, kanske veckor, innan biståndet kan komma igång i full skala. En miljon barn undernärda Över en miljon irakiska barn är undernärda enligt FN-organet Unicef. Och ungefär 16 miljoner människor i Irak är helt beroende av mat från FN:s program att för byta irakisk olja mot livsmedel. Innan kriget började kom det mesta av dessa livsmedel in genom hamnen i Umm Qasr.
Nils Horner, Kuwait
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".