Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Slaget om Bagdad får vänta

Publicerat onsdag 26 mars 2003 kl 11.56
Läget i södra Irak är fortfarande så osäkert att USA och Storbritannien beslutat att först koncentrera sig på att stabilisera situationen där, innan planerna på det avgörande slaget om Bagdad sätts i verket. Från den inringade miljonstaden Basra kommer motsägande rapporter om någon form av folkligt uppror mot Saddam Husseins trogna i staden, rapporterar Ekots korrespondent.
Förvirringen kring vad som egentligen sker inne i Basra fortsätter. Uppgifter från den brittiska stridsledningen i Qatar, om att ett folkligt uppror är på gång, motsägs inte bara av irakiska regeringskällor utan också av den arabiska satellit-kanalen al-Jazeera. De uppger att läget i staden är lugnt och att det inte finns några tecken på oro bland befolkningen. Brittiska uppgifter om oroligheter Enligt britterna började en uppretad folkmassa i går kväll sätta eld på byggnader och attackera de så kallade Saddam Fedayeen-styrkorna inne i Basra som öppnade aritllerield mot de upproriska stadsborna. Brittiska styrkor ska då ha svarat med granatbeskjutning mot Fedayeen-trupperna och dessutom avlossat en precisionsmissil mot det lokala Baath-partiets högkvarter i staden. Gynnsam information På samma sätt som Bagdad har intresse av att förneka att Basras shiamuslimska befolkning verkligen har rest sig mot de regimtrogna styrkorna i staden, är britter och amerikaner måna om att framställa situationen som fördelaktig för den egna krigsinsatsen. Oklart läge i södra Irak Läget i de övriga delarna av södra Irak är långt ifrån klart. Strider fortsätter kring Nassiriya, där anfallande amerikanska styrkor i går erövrade ett militärsjukhus där man upptäckte stora lager av vapen och ammunition och dessutom 3000 kem-vapenskyddsdräkter och skyddsmasker. Marsch mot Bagdad i sandstorm Längre norrut fortsätter USA-trupper sin marsch mot Bagdad, trots det senaste dygnets mycket svåra väderförhållanden, med sandstormar och hårda vindar. Ett stort slag ska ha utkämpats i närheten av Najaf, med hundratals dödade irakier, enligt amerikanska uppgifter. Irakisk tv sänder igen Flyganfallen mot det Republikanska gardets ställningar söder om den irakiska huvudstaden fortsätter också. I Bagdad återupptog den irakiska, markbundna televisionen sina sändningar som vanligt i morse, efter det att en relästation slagits ut i ett luftanfall. Senare kom också den irakiska Sattellit-kanalen igång efter ett flera timmar långt stopp.
Lars Kobbe, Kairo
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".