Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Asiatisk lungsjukdom tar fler liv

Publicerat torsdag 27 mars 2003 kl 08.31
Den svåra lungsjukdom som sprids i Asien orsakar nya dödsoffer. Alla skolor i Singapore kommer att vara stängda i en och en halv vecka. Läkare från Världshälsoorganisationen, WHO, har slagit fast att det finns ett klart samband mellan de sjukdomsfall som konstaterades i Kina i höstas och epidemin i framför allt Asien.
På torsdagen stängdes alla skolor i Singapore, 369 skolor, mer än 600 000 elever, i daghem, förskolor, grundskolor, gymnasier hålls borta från undervisningen. I elva dagar ska skolorna hållas stängda. Det är en drastisk försiktighetsåtgärd för att hindra spridningen av den svåra lungsjukdom som lett till 50 dödsoffer och till att mer än 1 300 personer har insjuknat. Från Singapore rapporterades på torsdagen det andra dödsfallet. 860 möjliga smittbärare har isolerats under tio dagar i Singapore. Det började i höstas i Guangdong-provinsen i södra Kina, och ett läkarlag från Världshälsoorganisationen, WHO, som besöker Kina, har konstaterat ett samband mellan höstens epidemi i Kina och de fall som sedan i februari följt i Hong Kong, Singapore, Vietnam och en del andra länder. Att smittan spreds från Kina tros ha berott på att en läkare från södra Kina tog in på ett hotell i Hong Kong i februari. Läkaren hade hög feber och svåra hostattacker. Från hotellet spred resenärer sedan smittan vidare till andra länder i Asien och till Kanada och Tyskland och ytterligare några andra länder.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".