Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

P-piller kan ge livmoderhalscancer

Publicerat fredag 4 april 2003 kl 07.27
Kvinnor som äter p-piller under lång tid, löper ökad risk att få livmoderhalscancer. Det visar en genomgång av totalt 12.500 p-pilleranvändande kvinnor i världen och som nu presenteras i den engelska tidskriften The Lancet.
Men professor Ian Milsom, gynekolog i Göteborg säger att det är inte helt säkert att det uteslutande är p-pillren som ökar risken. – Det kan vara så att kvinnor som äter kombinerade p-piller är mer sexuellt aktiva. De använder kondom i mindre utsträckning. Det finns också ett visst samband mellan rökning och användning av kombinerade p-piller. Dessa tre faktorer kan ha bidragit till det visade sambandet. Professor Ian Milsom vill betona att det finns ett samband med att under lång tid äta p-piller och risken att få cancer i livmoderhalsen. Men det behöver inte vara ett orsakssamband, säger Milsom, utan snarare kan det vara livsstilsrelaterat. Han tror alltså att kvinnor som äter p-piller är mindre benägna att använda kondom och har fler partner. Undersökningen, som är en sammanställning av 28 länders egna studier, visar att de kvinnor som ätit p-piller över 10 år löpte drygt dubbelt så stor risk att få livmoderhalscancer gentemot de som kvinnor som aldrig ätit p-piller. Sammanställningen som presenteras i tidskriften The Lancet har använt studier med början från1986 och då användes andra typer av p-piller än idag. I sammanställningen framgår inte vilka p-piller som kvinnorna använt och det kan ha betydelse för resultatet säger professor Ian Milsom. – Det är möjligt att p-piller som användes på 60- och 70-talen påverkar resultatet på grund av att de hade mer östrogen och mer gulkroppshormon i sig.
Anna Tibblin Hansson
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.