Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Problem för staten när företagsvinster kvittas

Publicerat tisdag 8 april 2003 kl 07.03
Regeringens problem med att få inkomster och utgifter i statens budget att gå ihop kommer att fortsätta. Som ekot tidigare rapporterat går årets budget back med över 25 miljarder kronor. En av orsakerna är att många företag som gjort förluster under konjunkturnedgången kommer att använda förlustavdrag för att kvitta bort skatten när de börjar gå med vinst igen.
Enbart de brakförluster på över 40 miljarder kronor som telekombolaget Ericsson redovisat under 2001 och 2002 räcker till för att sätta spår i statens budget. Det gäller också för den rekordförlust på nästan 50 miljarder kronor som Telia-Sonera presenterade under förra året. Det gäller även med hänsyn till att en stor del av förlusterna uppstått utanför Sverige och att dom inte självklart kan kvitta bort framtida svenska vinster. Men kvar blir ändå förluster som är så stora att dom kommer att påverka statens budget de närmaste åren.. Bland åtskilliga företag finns det också - liksom under krisen i början av 90-talet - att på olika sätt utnyttja dom förlustavdrag som uppstått under konjunkturnedgången, den spruckna IT-bubblan och börsfallet. Ett färskt exempel är internetföretaget Spray - som hjälp av en del invecklade turer sålts för till liftföretaget Skistar för 70 miljoner. Drivkraften för den affären är att köparen hoppas kunna arbeta i en - som det ibland kallas - skattefri miljö under åtskilliga år genom att utnyttja Sprays förluster på 700 miljoner kronor. Utöver att sälja och köpa förlustavdrag som kommer att minska statens skatteinkomster finns det också en mängd bolagsförluster som uppstått genom raset på aktiebörsen. I förra veckan blev det klart att rederiföretaget Stena sålt av sitt ägande i riskkapitalbolaget Bure, som bildades med hjälp av de skrotade löntagarfonderna. En affär som gav Stena en förlust på 300 miljoner kronor. Någon samlad beräkning finns inte av hur stor inverkan bolagsförlusterna kommer att få statens budget. Men medvetenheten finns både i finansdepartementet och i det statliga ekonomistyrningsverket. Inte minst med tanke på att riksskatteverket senaste beräkning av de totalt taxerade förlustavdragen uppgick till 290 miljarder kronor.
Christer Hillbom
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".