Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lättare för FN att bekämpa våldtäkt i krig

Publicerat fredag 20 juni 2008 kl 12.50

FN:s säkerhetsråd har antagit en resolution som klassar våldtäkt som vapen i krig. Det innebär att säkerhetsrådet får ökade möjligheter att införa sanktioner mot länder med konflikter där sexuella brott förekommer.

– Det nya med den här resolutionen är att säkerhetsrådet tar ett tydligt och klart ansvar för den olyckliga utvecklingen vi har sett när det gäller användandet av sexuellt våld i interna och internationella konflikter och där säkerhetsrådet säger att det räcker inte med de förpliktelser stater har att ställa krigsförbrytare och våldtäktsmän inför rätta. Det har inte hjälpt. Vi måste göra någonting annat, säger folkrättsjuristen Marie Jacobsson på UD.

Våldtäkter och andra sexuella övergrepp är vanliga inslag i konflikter runt om i världen. Oftast är det kvinnor och flickor som blir offer, men ibland också män.

Den FN-resolution som i natt antogs lyfter upp sexuella brott i krig på dagordningen och ger säkerhetsrådet nya verktyg att ta sig an problemet, säger Marie Jacobsson på UD.

– De kan alltså trycka på stater att ta sitt ansvar, att ställa förövarna inför rätta och det gör säkerhetsrådet i den här resolutionen. De säger att om vi inte ser en skärpning så överväger vi riktade sanktioner, säger Marie Jacobsson.

Det var USA som hade begärt debatten i FN och utrikesminister Condoleezza Rice ledde själv delar av mötet.

Lise Bergh, generalsekreterare för svenska Amnesty, säger att antagandet av den här FN-resolutionen är ett betydelsefullt steg för att komma tillrätta med det utbredda användandet av sexuellt våld i konflikter.

– Det är ett viktigt beslut därför att man erkänner att våldtäkt och annat sexuellt våld faktiskt kan vara, och är, en krigshandling som ska lagföras och bestraffas. Så det är en signal till hela FN-systemet och staterna, säger Lise Bergh.

Michael Töpffer
michael.topffer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".