Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

30 länder i krismöte om stigande oljepris

Publicerat söndag 22 juni 2008 kl 17.14

I Saudiarabien pågår ett krismöte med representanter från 30 länder som ska försöka enas om en lösning på det skenande oljepriset som nådde nya rekordhöjder i veckan. Priset på bensin har också skjutit i höjden över hela världen. Israel är ett av många exempel.

– Det är inte alls bra. Priset är väldigt högt. När jag tankar för 100 shekel så är det ingenting, säger Hammed David som precis betalat sina 100 shekel, knappt 200 svenska kronor, för att få 14 liter bensin.

– Vi använder bara bilen för att uträtta viktiga ärenden, säger Hammed David.

Den här bensinstationen ligger i östra Jerusalem, alldeles på gränsen till västra Jerusalem. Både israeler och palestiner tankar här.

Fouad Deeb Nassif och hans familj har drivit den här bensinstationen i 55 år.

Fouad Deeb Nassif berättar han följer nyhetsrapporteringen varje morgon för att se prisutvecklingen och att hans kunder alltid blir lika förvånade när de ser att priset gått upp igen.

Det senaste halvåret har han bytt ut siffrorna den stora neonskylten minst två gånger i månaden. Aldrig förr har priset varit så högt som det är nu.

På hans kontor rullar TV-bilderna från krismötet i Jidda i Saudiarabien.

Under mötet har världens största oljeproducent, Saudiarabien, lovat att öka produktionen med 200 000 fat per dygn, men det anser många experter vara alldeles för lite eftersom världens samlade oljekonsumtion är ungefär 87 miljoner fat per dygn, samtidigt som den nuvarande produktionen av olja ligger på ungefär 85 miljoner fat.

De två miljoner oljefat som fattas, får alltså tas från de oljelager som finns. Detta i kombination med bland annat oro vid oljefälten i Nigeria har gjort att priserna den senaste veckan legat på rekordnivåer.

Men några konkreta förslag som kan leda till att priserna ska sjunka har inte presenterats vid mötet.

Dock har Saudiarabien föreslagit att en särskild oljefond ska inrättas för världens fattiga länder, i syfte att bland annat hitta nya energikällor än just olja.

Jan Andersson, Jerusalem
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".