Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Omöjligt att klona människor

Publicerat fredag 11 april 2003 kl 16.48
Amerikanska forskare hävdar att det inte går att klona apor med dagens teknik. Detta är rön som också kan hindra kloning av människor. Forskarna gjorde hundratals försök men lyckades inte få fram en enda klonad apunge.
De nya resultaten sätter troligen stopp för kloning av både apor och människor säger Rolf Ohlsson, som är professor i Uppsala och forskar kring cellers utveckling. – I dagsläget är det helt omöjligt skulle jag vilja säga. Den här studien handlar ju om apor. Kan man dra slutsatsen att det här förmodligen gäller människor också? – Ja, preliminärt. Amerikanska forskare skriver i tidskriften Science att de gjorde försök med över 700 ägg. Men det blev inte en enda apunge. Arvsmassan uppförde sig inte som den borde när ett ägg ska dela sig. Den hamnade i oordning . Enligt forskarna fungerar inte kloningstekniken där man tömmer ett ägg på dess egen arvsmassa och sätter in arvsmassa från den apa som man vill ha en genetisk kopia av. När man tömmer ägget försvinner också de proteiner som ser till att arvsmassan hamnar rätt så att ägget kan dela sig. Tidigare har man lyckats klona bland annat får och möss. Men det här är ett hinder som kan gälla för apor och människor, säger forskarna i Science. De passar också på att helt avfärda dem som hävdar att de redan har klonat flera barn, bland annat UFO-sekten raelianerna. Frågan är hur det kan bli i framtiden: – Jag har svårt att tro att det här går att lösa. Kan det här vara den slutliga stoppklossen för att försöka klona människor? – Ja, för det finns inte ett enda bevis på att de klonade djuren har normal hälsa. Jag tror att det är et stort problem med klonade djur. Kloningen av hela männsikor betraktas av de flesta som oönskad. Men de nya rönen sätter också en käpp i hjulet för det som kallas terapeutisk kloning, som går ut på att ta fram nya celler eller organ för att boka sjuka patienter,säger Rolf Ohlsson – Ja, om det här fyndet hos aporna kan överföras till människan så kommer det avsevärt försvåra möjligheterna att gör a en terapeutisk kloning. Man måste kanske tänka om i nya banor för att kunna åstadkomma samma sak, säger Rolf Ohlsson, professor i zoologisk utvecklingsbiologi vid Uppsala universitet.
Cecilia Strömberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".