Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jan O föreslår strängare asylregler

Publicerat fredag 11 april 2003 kl 12.48
Jan O Karlsson har föreslagit att villkoren för asylsökande som inte samarbetar med myndigheter ska bli mycket strängare. Bland annat kommer de som inte samarbetar få sänkta dagersättningar och de ska lättare sättas i häkte. Vänsterpartiets tillfälliga partiledare Ulla Hoffman ser rött när hon tänker på det.
Den nya utredningen föreslår ett flertal skärpta regler för de asylsökande som kommer till Sverige och som inte kan eller vill visa upp identitetshandlingar och som kanske håller sig gömda. Bland annat föreslås att dagersättningen sänks från 71 till 50 kronor, de ska få sänkt bostadsersättning och det ska bli lättare att sätta dem i häkte i väntan på utvisning. Orsaken till att migrationsminister Jan O Karlsson ville ha den här utredningen är att nio av tio av alla som söker asyl saknar identitetshandlingar och då tar asylutredningarna mycket längre tid. – Det stora problemet har varit att folk som söker asyl gör sig av med sina identitetshandlingar. Då tas de inte emot i ursprungslandet även om de ska skickas tillbaka, säger Jan O Karlsson. Vänsterpartiets tillfälliga partiledare Ulla Hoffman menar att hur det än blir så blir det dåligt för den asylsökande, ett slags moment 22. – Kommer du passlös till Sverige blir du misstänkt och ska straffas enligt Jan O Karlssons förslag. Men åker du på ditt eget pass från till exempel Iran så får du inte stanna för då har du visat att du kan komma ut. Vad ska en flykting göra? säger Ulla Hoffman. Ytterligare förslag till skärpta regler är att de asylsökande inte ska få arbeta i samma utsträckning, något som ett antal politiker motsätter sig. Folkpartisten Erik Ullenhag och vänsterpartiets Ulla Hoffman anser att det är bedrövligt att bli straffad på det här viset. Ulla Hoffman säger att det är vansinne att neka folk rätten att arbeta och att det kan få allvarliga konsekvenser för integrationen. Jan O Karlsson har än så länge inte tagit ställning till förslaget men ser klara fördelar med det.
Anna Tibblin Hansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".