Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sal-fall i norra Kina

Publicerat lördag 12 april 2003 kl 11.08
Den svåra lungsjukdomen Sal har spridits till norra Kina. Den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua rapporterade att två dödsfall inträffat i Inre Mongoliet. Tio personer har utsatts för smitta i den kinesiska delen av Mongoliet. Det svenska smittskyddsinstitutet har utökat sina resevarningar till att nu även omfatta Peking.
Två nya dödsfall i den svåra lungsjukdomen Sal rapporterades i dag från norra Kina.Ytterligare två länder i Asien har rapporterat misstäkta fall av sjukdomen som tagit minst 120 liv och gjort att nära 3 000 har insjuknat i 20-talet länder. I och med de nya dödsfallen har 60 människor avlidit i sju olika provinser i Kina till följs av sjukdomen. På fredagen meddelade myndigheterna i Indonesien och i Filippinerna att misstänkta Sal-fall hade upptäckts också i de ländera. I Hongkong där antalet sjukdomsfall ökat mest under de senaste dagarna förbjuds invånare som kan vara smittbärare att lämna staden. Det svenska smittskyddsinstitutet har sina resevarningar efter ett EU-beslut. Nu avråder institutet även från det som kallas icke nödvändiga resor till den kinesiska huvudstaden Peking. Tidigare har de svenska varningarna gällt Hongkong och Guangdong-provinsen. Redan tidigare har en FN-konferens om upphovsrättsfrågor som skulle hållits i Peking veckan efter påsk skjutits upp. Justitieminister Tomas Bodström skulle deltagit i den konferensen. Mängder av svenskar i likhet med tänkta deltagare från en rad länder har avbokat sina resor till Kanton, provinshuvudstad i Guangdong, och en årlig stor handels- och industrimässa. Som trots internationella varningar inleds där på tisdag i den kommande veckan. Förra året tecknades kontrakt för mer än 150 miljarder kronor under mässdagarna där 120 000 besökare registrerades.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".