Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Saddams fall öppnar upp i Israel

Publicerat söndag 13 april 2003 kl 12.05
Det kan bli nödvändigt att ge upp judiska bosättningar på Västbanken i utbyte mot fred med palestinierna, säger nu för första gången Israels premiärminister Ariel Sharon. Enligt Sharon har Saddam Husseins fall skapat nya möjligheter och en överenskommelse kan ligga inom räckhåll.
Ariel Sharon gör sitt utspel i en stort uppslagen intervju i tidningen Ha'aretz idag: Han säger att en tvåstatslösning, med en palestinsk stat vid sidan om ett säkert Israel, är den naturliga slutpunkten för konflikten. ”Vi kan inte styra över att annat folk”, vare sig det är av politiska, etiska eller ekonomiska skäl, säger Sharon. Eftergifter Den isareliske premiärministern säger att det kommer att bli nödvändigt med smärtsamma eftergifter och nämner särskilt Betlehem, Shiloh och Beit El, de två senare judiska bosättningar på Västbanken norr om Jerusalem. Sharon säger att han beslutat att inte utesluta något när det gäller att komma fram till en överenskommelse, och att det målet är viktigare än några eventuella känslomässiga hinder. Överenskommelse Enligt Ariel Sharon har den irakiska regimens fall skapat förutsättningar som inte fanns förut. Arabvärlden i allmänhet, och palestinierna i synnerhet, har skakats. Sharon tror därför att finns förutsättningar för en överenskommelse, som kan komma snabbare än någon tror. ”Färdplanen” Bakom Sharons utspel finns säkerligen påtryckningar från segermakterna i Irak, där speciellt Storbritanniens premiärminister Tony Blair agerat hårt för en lösning på konflikten i Mellanöstern. Den så kallade ”Färdplanen”, som syftar till en palestinsk stat redan om två år, ligger färdig att publiceras. Men har hittills hållits tillbaka i väntan på en ny palestinsk regering. Dags för nya förhandlingar Israel har haft otaliga invändningar mot ”Färdplanen”. Men Sharon säger nu att många hinder nu överbryggts. Kvar är den viktiga frågan om palestiniernas rätt till återvändande. Något som Israel helt vill få bort från dagordningen. Sharons uttalanden i tidningsintervjun ligger i linje med signaler från Washington och London om att konflikten mellan Israel och palestinierna måste komma upp på förhandlingsbordet. Efter kriget vid Persiska viken 1991, tvingade USA fram fredskonferensen i Madrid, som ledde till Osloprocessen. Många tror nu att Irakkriget kan resultera i en liknande utveckling.
Lars Kobbe, Kairo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".