Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Iraks grannländer kräver att USA lämnar landet

Publicerat lördag 19 april 2003 kl 12.25
Iraks grannar kräver nu gemensamt att USA och Storbritannien så fort som möjligt återger Irak lag och ordning och därefter drar sig ut ur landet. FN måste ges ett huvudansvar för Iraks återuppbyggnad, säger de åtta länderna, som mötts i Saudiarabiens huvudstad Riyad.
Ockupationsstyrkorna måste lämna Irak så fort som möjligt och irakierna måste själva ges möjlighet att med FN:s hjälp skapa en ny ledning. I en uppvisning av sällsynt enighet uppmanade utrikesministrarna från Iraks omedelbara grannar plus Egypten och Bahrein USA att fullgöra de förpliktelser som enligt Genèvekonventionen åligger en ockupationsmakt. Betecknar alliansen som ockupanter Under presskonferensen efter mötet sa den saudiske utrikesministern prins Saud al-Faisal att de amerikanska och brittiska styrkorna måste betecknas som ockupanter, gör inte världen det kan inte internationell rätt tillämpas. Mötet la inte fram någon tidsplan för reträtten men säger att den måste ske skyndsamt och att FN måste få spela en central roll, ett ordval som liknar det som EU-toppmötet i Aten också kom fram till. Irak måste också få full, nationell kontroll över sina naturtillgångar, främst oljan, utan att USA eller någon annan tillåts att exploatera dem. Stöder Syrien Ett annat centralt tema för mötet var det gemensamma stödet för Syrien som kommit under allt starkare amerikanskt tryck och av Washington anklagats för att härbärgera flyende toppmän i den irakiska regimen och för att inneha kemiska vapen. De åtta länderna underströk att en dialog är nödvändig för att skapa regional stabilitet. Iraks territoriella integritet måste också garanteras, slog mötet fast i en uppenbar hänvisning till Turkiets oro för en eventuell kurdisk självständighet i norra Irak. Enigheten bland Iraks grannar stärker de krafter som vill se en tydligare och starkare roll för det internationella samfundet på USA:s bekostnad och sänder ett starkt budskap till Washington att USA inte får betrakta Irak som sin ensak.
Lars Kobbe, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".