Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nordkorea och USA möts i Peking

Publicerat tisdag 22 april 2003 kl 06.57
Efter flera månaders ordkrig möts på onsdag delegationer från USA och Nordkorea under kinesiskt värdskap i Peking. USA kräver att Nordkorea ger upp sina kärnvapenambitioner för att kunna få internationellt bistånd i utbyte.
Av de tre regimer som president George Bush, för drygt ett år sedan, kallade ”ondskans axelmakter”, återstår nu två. Iran och Nordkorea. Finge de mest avancerade hökarna i den amerikanska statsledningen råda, skulle alla krafter sättas in för att Nordkoreas ledare Kim Jong-Il, stod näst i tur för att bli offer för amerikanskt världsherravälde. I ett nytt hemligt dokument, som enligt New York Times har spridits av försvarsminister Donald Rumsfeld, diskuteras denna möjlighet. Meningarna är delad inom de ledande kretsarna i USA, om vilken taktik som ska vara vägledande. Tills vidare gäller officiellt inte hot om våld och krig. Även om chefen för USA:s styrkor i Sydkorea i ett tal i Seoul karakteriserade Nordkorea som ett hot mot världsfreden. I morgon sker ett ovanligt möte i Peking. Då sätter sig den biträdande amerikanska utrikesministern James Kelly i spetsen för en amerikansk delegation vid ett bord med Nordkoreaner ledda av den biträdande utrikesministern i Nordkorea. Kina är värdland och kommer också att deltaga i mötet. Detta blir de första direkta samtalen mellan USA och Nordkorea sedan i oktober förra året, då Nordkorea avslöjade att regimen höll på att utveckla kärnvapen. För att få internationellt bistånd, som Nordkorea är i skriande behov av, kräver USA att Nordkorea ger upp sina kärnvapenambitioner.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".