Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljöministern mot EMU-inträde

Publicerat tisdag 22 april 2003 kl 16.35
Flera av regeringens ministrar som öppet tagit ställning mot EMU blir nu allt aktivare i sitt motstånd. En av de är miljöminister Lena Sommestad, och hon är nästa i raden som överväger att aktivt gå ut och tala om varför hon inte tycker att Sverige bör införa euron.
– Jag är motståndare till att Sverige går med i EMU, säger miljöminister Lena Sommestad. Hur ska du arbeta då för att få fram ditt budskap inför valet? – Om jag tycker att jag vill föra fram mina synpunkter och argument så kommer jag att göra det, svarar hon. Miljöminister Lena Sommestad är inte ensam om att visa var hon står i EMU-frågan. Nyligen gick också EMU-motståndaren näringsminister Leif Pagrotsky ut i en artikel i den socialdemokratiska idéskriften Tiden. Där skrev han bland annat att han har svårt att se nyttan en machovaluta som drar på oss onödig arbetslöshet, därför att bankmän i Frankfurt och Paris tar upp en prestigekamp med dollarn. Och för en tid sedan tackade kulturminister Marita Ulvskog ja till en duell mot folkpartiets ja-general Marit Paulsen. Vice statsminister Margareta Winberg har ännu inte profilerat sitt motstånd, men i helgen gick en annan tung socialdemokrat och tidigare minister ut. Den förre talmannen Birgitta Dahl, skrev i en debattartikel i Göteborgsposten att EMU-medlemskapet kan äventyra folkstyret. Att ett EMU-medlemskap är ett kraftfullt steg mot ett federativt EU där de nationella parlamenten och folken får allt mindre att säga till om. Och miljöminister Lena Sommestad håller med. Hon tror dessutom att ett EMU-medlemskap är dåligt för miljön. – Det har ju att göra med de stabila statsfinanserna. Går vi med i EMU så måste vi avsätta stora resurser för en buffert, rent stabiliseringspolitiskt. Det är också svårt att hålla budgetdisciplin och spara inom EMU. Jag vill gärna använda de resurserna till att satsa på en ekologisk omställning av Sverige och annat som vi behöver, säger miljöminister Lena Sommestad.
Mari Forssblad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".