Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Iraks vatten och sanitet prioriteras av FN

Publicerat torsdag 24 april 2003 kl 17.13
Att bygga upp vattenrening, sanitet, avfallshantering och sanering av förorenade områden måste prioriteras när man nu ska försöka få det irakiska samhället på fötter efter kriget. Det anser FN:s miljöprogram, UNEP.
På torsdagen presenterade UNEP en förstudie inför det fältarbete för att kartlägga miljösituationen i Irak, som man planerar så snart som möjligt. Miljötillståndet i Irak har försämrats de senaste 20 åren och det har inte blivit bättre efter den senaste månadens krig. Det dåliga läget beror både på förstörelsen efter Gulfkriget 1991 och på den irakiska regimens totala avsaknad av miljöpolitik. Sanktionerna har bidragit Men den dåliga miljön beror också på FN-sanktionerna, som efter Gulfkriget indirekt har bidragit till den dåliga situationen. Vattenförsörjningen har varit eftersatt, bland annat till följd av att Irak inte kunnat importera reservdelar. På grund av FN-sanktionerna har man inte heller kunnat köpa klor till vattenrening, eftersom klor kan användas också som ingrediens i kemiska vapen. Reningsutrustning saknas Detta har i sin tur lett till att floderna har förorenats med obehandlat toalett- och industriavfall. Bara från ett oljeraffinaderi i Baiji produceras 600 kubikmeter orenat industriavfall i timmen eftersom reningsutrustning inte kan användas. Naturmiljön har allvarligt skadats genom att ett stort antal dammar har anlagts i övre delen av floderna Eufrat och Tigris med bifloder och minskat vattentillförseln. Dränerade träskmarker Saddam Husseins regim har också medvetet dränerat träskmarkerna i Mesopotamien och fördrivit de så kallade träskaraberna. Det har lett till att 90 procent av dessa våtmarker nu är förstörda och medfört försaltning av vatten och jordar och utrotning av djurarter, unika för området. UNEP vill nu så snart som möjligt skicka experter för att på plats få en aktuell bild av miljön efter kriget i Irak på samma sätt som man tidigare har gjort på Balkan och i Afghanistan. Bland annat gäller det att undersöka platser med utarmat uran från bomber, miljöfarligt avfall och vattenrening. UNEP kräver att miljöfrågorna i vid mening prioriteras och att man hjälper Irak att skapa institutioner, som kan hantera miljöfrågorna i framtiden.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".