Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Strejkande tvingades arbeta

Publicerat fredag 25 april 2003 kl 05.00
På geriatriska avdelningen på länssjukhuset Ryhov i Jönköping tvingades personal som egentligen strejkar att arbeta natten till fredagen. Anledningen är att överläkare Örjan Skogar ansåg att det var fara för patienternas liv och hälsa om inte mer än en person arbetade natt. Han beordrade därför in extra personal i så kallat skyddsarbete.
– Vi kan inte hantera dessa patienter med bara en ensam som arbetar, säger han. Det är medicinskt oförsvarligt. När överläkare och verksamhetschef Örjan Skogar förstod att strejken skulle drabba den geriatriska avdelningen i Jönköping ansökte han om dispens hos Kommunal. Han ville att det skulle finnas personal att ta hand om minst fem patienter. Två personer minimum Hans minimikrav är att två personer ska arbeta nattetid. Patienterna är äldre personer som lider av olika tillstånd av förvirring. Många är drabbade av demens, men Kommunal sa nej till begäran om dispens. Detta ledde till att Örjan Skogar på torsdagen beordrade skyddsarbete eftersom han anser att det är fara för patienternas liv och hälsa om bara en ur personalen arbetar natt. – En person på fem eller sex oroliga patienter är inte medicinskt försvarbart. Osäker om skyddsarbete Peter Hammarin är ombudsman för Kommunal i Jönköpings län och enligt honom har den geriatriska avdelningen gjort felaktiga dispensansökningar. Det är främst därför den har fått avslag. Men han säger sig också vara osäker på om det verkligen var motiverat att beordra skyddsarbete. – Nej, jag är inte riktigt inne på att detta är skyddsarbete. Då ska det handla om risk för liv och hälsa. Vi får nu titta på vad vi tycker om detta, men vi har motiverat vårt beslut med att det går att placera patienterna på andra avdelningar också. Men överläkare Örjan Skogar tycker inte att det är bra idé att flytta patienterna på avdelningen. – Just att förflytta äldre, sköra patienter, som har svårt att orientera sig är just det som man medicinskt inte bör göra. Istället bör man behålla patienterna i den vårdlokal där de känner sig hemmastadda. Risken är mycket stor att förvirringstillståndet blir akut om vi flyttade patienterna, säger han.
Alexandra Peterson, Sveriges Radio Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".