Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Strejken sätter stopp för sommarvikarier

Publicerat fredag 25 april 2003 kl 12.07
Den pågående strejken medför att kommuner och landsting inte kan anställa sommarjobbare inom kommunals avtalsområden. Det är nyanställningsblockaden som sätter stopp även för anställningen av sommarvikarier som annars skulle vara i full gång.
– Konkret innebär det att landstinget och kommuner till exempel undersköterskor eller skötare inte heller kanske städpersonal eller kökspersonal för sommarjobben 2003 just nu under pågående konflikt. Det betyder att den här processen stannar upp ett tag, säger Mats Hoppe personaldirektör på Landstinget i Jönköpings län. Så länge konflikten pågår kan ni inte skriva under ett enda kontrakt med Kommunals medlemmar? – Nej för det här kallas nyanställningsblockad och då kan vi inte anställa nya människor. Vad det här en konsekvens av konflikten som ni inte räknat med? – Det är ju så mycket annat som kommer i förgrunden, hur man ska lösa praktiska saker, patienter som kommer i kläm och operationer som ska ställas in. Så det blir ju lite en andrahandsfråga, men nu börjar den komma upp. Bara i Jönköpings läns landsting handlar det om runt 1 000 sommarvikarier som ska anställas inom kommunals område, och på samma sätt är det runt om i landet inom landsting och kommuner. När man på personalavdelningarna insåg den här konsekvensen några dagar innan strejken bröt ut försökte man klara av så många kontrakt som möjligt, men många av tjänsterna är fortfarande är obesatta och det innebär att planeringen försenas. Speciellt besvärligt kan det vara i bristyrken inom vård och omsorg, där man inte har råd att tappa någon sökande till andra jobb. Mats Hoppe räknar ändå med att man ska få tag på den personal som behövs, och även om man inte kan skriva under kontrakten så fortsätter rekryteringsarbetet så långt det går. – Det är det att vi inte kan anställa dem. Men vi kan ju planera, vi kan prata med dem, vi kan intervjua. Allt det här är ju möjligt. Men själva kontrakten får ni lägga på hög? – Ja precis. Så får vi köra många underskrifter när konflikten är över. Men hur långvarig kan konflikten bli utan att det orsakar ordentliga problem för er? – Det är ingen som vet hur länge konflikten blir, och det ska vi inte spekulera i. Men i backspegeln kan man se att konflikter inom offentlig sektor har inte varat så väldigt länge så det vore konstigt om det varade fram till och in i sommaren, säger Mats Hoppe.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".