Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tenn allvarligt miljöhot i Stockholms skärgård

Publicerat lördag 26 april 2003 kl 11.20
Trots förbudet mot tennhaltiga giftfärger på fritidsbåtar är miljögiftet organiskt tenn ett stort miljöproblem i Stockholms skärgård. Det visar en delrapport från Sveriges Geologiska Undersökning, SGU.
SGU undersöker havsbottnarna runt hela den svenska kusten med avseende på ett 100-tal metaller och organiska miljögifter, och tenn är ett av de ämnen man hittat. – Vad som är anmärkningsvärt högt i Stockholms skärgård är de organiska tennföreningar som används bland annat i båtbottenfärger. Det är oroande för det här är ett av de värsta gifterna som släppts ut i miljön, fullt jämförbart med dioxider och ferraner, säger docent Ingemar Cato, ansvarig för SGU:s marina miljöundersökningar. Nya regler gör att fritidsbåtar int längre får använda bottenfärger med tenn. Varför finns gifterna ändå kvar i miljön? – Förbudet mot att måla båtar som är kortare än 25 meter har funnits några år, men fortfarande får stora fartyg målas med den här typen av färger. När det gäller våra hamnar så trafikeras dessa också av internationell trafik så det kommer hela tiden in fartyg med den här typen av färger. Vid sidan av organiska miljögifter som DDT och andra bekämpningsmedel och cancerframkallande polyaromatiska kolväten så är organiskt tenn det kanske allvarligaste miljögiftet i Stockholms skärgård. I Sverige kom förbudet mot tennhaltiga bottenfärger på fritidsbåtar 1989 och från januari i år gäller förbudet all ny användning av färgerna även på båtar överstigande 25 meter.
Per Thyrén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".