Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Risk för vidgad spricka inom Nato

Publicerat tisdag 29 april 2003 kl 12.33
På tisdagen samlas ledarna för fyra EU-länder för att diskutera ett närmare militärt samarbete. Planerna har mött starkt motstånd, bland annat i Storbritannien som befarar ytterligare splittring inom Nato.
Det var mitt under brinnande Irakkrig som Natoländerna Tyskland, Frankrike, Belgien och Luxemburg beslutade att träffas. De fyra länderna var alla motståndare till USA:s militärinsats och från första början uppfattades därför planerna på ett ökat europeiskt militärsamarbete som riktade mot USA. Storbritanniens premiärminister Tony Blair varnade så sent som igår, måndag, för alla tankar på att skapa ett europeiskt säkerhetspolitiskt block vid sidan av USA. Egen militärstab Frankrike har traditionellt eftersträvat en mer självständig politik men för Tyskland är det här en helt ny inriktning. Och det är resultatet av Irakkriget som öppnat en djup spricka mellan USA och många tidigare allierade i Västeuropa. Bland de mest radikala idéer som ska diskuteras under tisdagens möte är att sätta upp en separat europeisk militärstab vid sidan av Natos. Nu kanske det ändå inte blir så; de senaste veckorna har Tyskland och Frankrike börjat försöka förbättra sina ansträngda relationer till USA och den europeiska militärstaben var förmodligen det mest hårdsmälta förslaget ur Washingtons synpunkt. USA vill ha sista ordet Så vad det kan sluta i är ökat militärt samarbete, till exempel när det gäller materielanskaffning och över huvud taget en modernisering av de europeiska stridskrafterna. Det är ingenting som USA nödvändigtvis är emot, tvärtom; de vill att Europa satsar mer på försvaret. Men Washington vill att detta bara ska ske inom ramen för Nato, där USA har sista ordet. Djup spricka Vad de konkreta resultaten än blir av tisdagens möte så visar det i varje fall på den djupa spricka som uppkommit inom Nato. Försvarsalliansen var splittrad när det gällde Irakkriget och i USA överväger man nu att utestänga Frankrike från alla viktiga beslut inom alliansen, som vedergällning för den franska hållningen. Samtidigt blev Irakkriget en plågsam påminnelse för de europeiska länderna om hur hopplöst långt de numera ligger efter USA när det gäller militär styrka.
Sten Sjöström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".