Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Amerikanska soldater lämnar Saudiarabien

Publicerat onsdag 30 april 2003 kl 05.10
USA har beslutat att dra bort merparten av soldater från Saudiarabien efter Irakkrigets slut. Och Bushregeringen planerar också stora förändringar av den militära närvaron i Europa.
Beslutet om att dra bort, i stort sett alla, amerikanska soldater från Saudiarabien sägs vara ömsesidigt. USA har sedan gulfkriget 1991 haft omkring 5000 soldater i landet, men antalet dubblerades inför Irakkriget. Försvarsminister Donald Rumsfeld sa under ett besök i Saudiarabien igår att befriandet av Irak har förändrat säkerhetsläget i regionen och USA kan därför minska antalet trupper. Men beslutet tolkas också av säkerhetspolitiska och militära experter här i USA som ett resultat av Bushregeringens missnöje med den saudiska ledningens motvilja att hjälpa amerikanerna i Irakkriget. Relationerna mellan länderna hade redan tidigare försämrats. Amerikanska kongressrapporter har kritiserat Saudiarabien för att inte tillräckligt ha samarbetet i kampen mot terrorism, trots att 15 av de 19 kaparna som utförde terrordåden den 11 september var saudiska medborgare. Al Qaida-ledaren Usama Bin Laden har i intervjuer också förklarat att ett av huvudmålen med terrorgruppens verksamhet var att få de amerikanska styrkorna att lämna Saudiarabien, eftersom islams två heligaste platser finns i landet. Både den saudiska och amerikanska ledningen förnekar att det har påverkat beslutet, men trots allt görs bedömningen från flera håll att de styrande i Saudiarabien nu blir av med ett problem, som skapat motsättningar i landet. USA flyttar en del av sin militära närvaro i regionen till Qatar, men kommer naturligtvis också ha under en period framöver ha trupper på plats i Irak. Beskedet om truppflytten från Saudiarabien kommer samtidigt som befälhavaren för USA:s drygt 110 000 soldater i Europa, general James Jones, säger att försvarshögkvarteret Pentagon planerar att minska antalet baser och trupper i bland annat Tyskland, och istället flytta en del av verksamheten till östeuropa. Enligt Jones ska planen underlätta för USA-styrkor att snabbt ta sig till eventuella krigszoner runt om i världen.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".