Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Splittring inför 1 maj i Östergötland

Publicerat onsdag 30 april 2003 kl 11.25
Arbetarrörelsen i Östergötland är splittrad den första maj. I de båda socialdemokratiskt styrda kommunerna Norrköping och Finspång kommer Kommunalarbetarförbundet inte att gå i något demonstrationståg. I Norrköping är man besviken på kommunledningens agerande under konflikten och irriterad över vissa LO-förbunds uttalanden om lönekraven.
Ingeli Larsson är ordförande för Kommunals sektion sex i Norrköping och hon är besviken. – Här gick man ut i valrörelsen och pratade om att vi behövde få högre löner att vi skulle få höjda sysselsättningsgrader för att vi skulle kunna rekrytera människor till vården. Så nu när vi står i den här konflikten då pratar man bara om att man inte har pengar till höjda löner. Vi känner oss svikna, säger hon. Missnöje mot arbetarrörelsen Lagom till det traditionella 1 maj-firandet väljer alltså flera sektioner inom Kommunal i Östergötland att öppet visa sitt missnöje mot arbetarrörelsens agerande under den pågående konflikten. I Motala, där medlemmarna går i strejk på måndag, kommer Kommunal att gå längst bak i demonstrationståget under egna paroller. I Finspång kommer fackförbundet inte demonstrera alls. Och i Norrköping väljer Kommunal också att inte sluta upp i de socialdemokratiska leden. Deminstration den 12 maj i stället Istället tänker förbundet organisera demonstrationer när, eller om, det går ut i strejk den 12 maj. Förutom irritationen över politikernas tystnad är Kommunal också upprört över uttalanden som andra LO-förbund gjort under konflikten. – Ja, det finns ju förbund som har uttalat sig centralt om att vi spräcker samordningen, säger en besviken Ingeli Larsson.
Peter Johansson, SR Östergötland
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".