Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Viktigt meddelande till allmänheten i Sandvikens kommun
Det brinner i en torvtäkt söder om Årsunda med stor rökutveckling och kraftig vind. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.
(Publicerat idag kl 15.42)

Norsk oljeindustri vill vara med bygga upp Irak

Publicerat söndag 4 maj 2003 kl 11.21
Norska oljebolag vill nu vara med och bygga upp oljeindustrin i Irak, trots att landet var emot det USA-ledda kriget. Den norske olje- och energiministern Einar Stensnäs säger att Norge har mycket teknologi som landet kan bidra med.
– Vi har en varierad leverantörindustri som vi byggt upp under våra 30 år med olja i Norge och vi kan konkurrera med andra länder, säger olje- och energiministern Einar Stensnäs. – Norsk utrustning som används till havs kan också användas i den mer landbaserade oljeindustrin i Irak, säger olje- och energiminister Einar Stensnäs. Den norska borgerliga regeringen varnade Bush för att starta krig mot Irak och visade ett klart motstånd, men att vara med och bygga upp landet igen lockar. Också de norska socialdemokraterna i oppositionen är positiva till ett norskt engagemang. Flera norska oljebolag driver redan verksamhet i Mellanöstern. Affärsmöjligheter Norska Hydro borrar efter olja i Iran på gränsen till Irak. Därför anser bolaget att det är naturligt att undersöka affärsmöjligheterna i Irak, som har världens näst största oljereserver. ABB olja och gas i Norge är också intresserat av att vara med och räknar med att skicka personal till Irak snart. ABB:s bidrag kan gälla underhåll och utrustning till oljebrunnar. Också den norska stiftelsen Intsok som är ett samarbete mellan oljeindustrin och myndigheterna, ska undersöka affärsmöjligheterna. Olje - och energiministern säger att bidraget måste ske på vissa villkor. Intresset måste finnas i också i Irak. – Irakiska myndigheter och bolag måste komma med inbjudan. Dessutom måste vi följa de krav som FN ställer, säger den norske ministern.
Beatrice Janzon, Oslo

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".