Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stöd till personlig assistans kan krympas

Publicerat fredag 29 augusti 2008 kl 07.19

Uppdaterad 08:09
Reglerna för funktionshindrades rätt till personlig assistans kan bli strängare. I dag, fredag, överlämnar handikapputredningen LSS-kommittén sitt förslag till regeringen. Där finns bland annat förslag om att den årliga kostnaden för personlig assistans till funktionshindrade ska minska med tre miljarder kronor.

– Det skiljer väldigt mycket mellan olika län och en enhetlig bedömning så att det blir en rättvisa, så att alla som har behov av insatsen ska kunna få det, utifrån den egna människans behov och inte utifrån handläggarens bedömning, säger centerpartisten Kenneth Johansson som är LSS-kommitténs ordförande.

Den personliga assistansen till funktionshindrade kostar idag cirka 20 miljarder kronor per år och kostnaden ökar med två miljarder årligen.

Genom att strama åt reglerna, bland annat för Försäkringskassans behovsbedömning av personlig assistans, vill LSS-utredningen istället spara tre miljarder.

– På sina håll har inte lagens intentioner följts och det har varit åt båda håll och det vill vi, av rättviseskäl, skärpa, säger Kenneth Johansson.

Men förslaget mottas med skepsis av handikapporganisationerna. Wenche Willumsen ansvarar för assistansfrågor på DHR, De Handikappades Riksförbund.

– Vi hyser ju farhågor att de här enhetliga behovsbedömningsmodellerna, som då ska användas med återhållsamhet, har vi också förstått, av försäkringskassorna i sinom tid, att det kommer att bli ett väldigt fyrkantigt system där vi ska passa in i rutor och modeller som tar mindre hänsyn till de individuella behoven än vad som görs idag, säger Wenche Willumsen.

Utredningen som lämnas till regeringen i dag, fredag, föreslår att en ny, omarbetad LSS, Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade ska träda i kraft 2010. Där ska bland annat ett tydligt barnperspektiv skrivas in. Alla som arbetar med stöd och service enligt LSS för unga ska genomgå registerkontroll.

Utredningen vill också att personer med psykiska funktionshinder ska ha rätt till daglig verksamhet enligt LSS. Dessutom ska en ny satsning på personlig service med boendestöd införas.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".