Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kanada skärper tonen i kampen om Arktis

Publicerat söndag 7 september 2008 kl 12.30

Kanadas premiärminister Stephen Harper höjer landets profil i kampen om Arktis. Han kräver nu att alla fartyg som går genom Nordvästpassagen och andra nordliga farvatten som intresserar Kanada ska anmäla sig till landets kustbevakning. Samtidigt hävdar kanadensarna att det sannolikt är Kanada och Danmark som har rätten till Nordpolen.

Bakom Kanadas anspråk ligger nya undersökningar av hur kontinentalsockeln, den så kallade Lomonosovryggen som går under vattnet, förbinder Nordpolen med omgivande länder.

Kanadensiska och danska forskare, som har undersökt havsbottnen i Arktis, säger att Lomonosovryggen knyter samman Nordpolen med både Kanada och Danmark, eller rättare sagt Grönland. Brittiska undersökningar som publicerades bara för några veckor sedan säger ungefär samma sak.

De här frågorna om vem som egentligen äger Arktis har blivit mycket aktuella eftersom området antas ha stora olje-, gas- och mineraltillgångar, men polarisen har hittills satt stopp för exploatering av de här resurserna.

Det varmare klimatet har förändrat den situationen. Isarna smälter och intresset för Arktis gör att länderna runt Nordpolen nu försöker muta in så stora områden som möjligt.

Inte minst Ryssland har varit aktivt och placerat en rysk flagga på bottnen under Nordpolen. Så för Rysslands del är de dansk-kanadensiska forskningsresultaten dåliga nyheter.

Nu vill Kanada hävda sin suveränitet över områden norr om den amerikanska kontinenten och kräver att fartyg som i det nya isfria Arktis går genom nordvästpassagen mellan Atlanten och Stilla Havet ska anmäla sig till landets kustbevakning. Ett kontroversiellt utspel eftersom den här farleden hittills har räknats som internationellt vatten.

Kanada förstärker också sin militära närvaro i norr, Men de fem länder som gränsar till Nordpolen, förutom Kanada, Danmark och Ryssland, också USA och Norge, lovade i ett möte på Grönland i våras att lösa alla konflikter med fredliga medel.

Christer Fridén, SR:s Nordenkorrespondent christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".