Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Reinfeldt ensam ledarkandidat

Publicerat onsdag 7 maj 2003 kl 17.05
En av kandidaterna till att bli näste moderatledare, Gunilla Carlsson säger nu nej till att leda partiet. Därmed skulle det alltså bara finnas en kandidat kvar, nämligen Fredrik Reinfeldt.
– Jag har hela tiden sagt att jag brinner för att få arbeta i den moderata partiledningen, säger Gunilla Carlsson. Däremot tror jag inte att jag brinner för att stå främst i ledet. Varför inte? – Dels handlar det om att ha ett brett stöd, dels söker man någon med lång riksdagserfarenhet. Och jag tycker att vi har fått en väldigt bra politisk debatt under tiden. För mig är det viktigt att konstatera att stödet för Fredrik Reinfeldt är stort och jag skulle gärna vilja fortsätta i partiledningen tillsammans med honom. Politiker ska ju säga nej fram till de får frågan om de vill bli partiledare. Hur vet vi att ditt nej är ett ”riktigt” nej? – Det är just för att jag inte har fått frågan från valberedningen. Det är mycket medierna som har drivit fram att det finns flera kandidater. Det stämmer att jag har varit kandidat till att få fortsätta. Men om frågan skulle ställas om jag tycker att jag är lämplig som partiordförande just nu, så tror jag att någon annan skulle vara bättre, säger hon. Stöd av mer än hälften av ombuden Riksdagsledamoten Gunilla Carlsson och Stockholmspolitikern Kristina Axén Olin har båda nu sagt nej till att leda moderaterna. Därmed återstår bara en kandidat nämligen riksdagsledamoten Fredrik Reinfeldt. Han har dessutom stöd från 112 av de 200 moderata ombuden, enligt en genomgång av Svenska Dagbladet. Därmed skulle det i praktiken vara klart att Reinfeldt blir partiledare, även om den formella gången långt ifrån är klar. Reinfeldt har till exempel inte ens fått frågan från valberedningen om han vill leda moderaterna. Ledarvalet går inte på räls Att allt i samband med det moderata ledarvalet nu går på räls är dock långt ifrån klart. Det finns en hård kamp mellan flera kandidater om att bli förste och andre vice ordförande. Där ju alltså Gunilla Carlsson ett namn. Andra namn i den diskussionen är Kristina Axén Olin och Skånemoderaten Hans Wallmark. Det finns alltså fler kandidater än vad det finns poster att fördela inom det moderata ledarskiktet. Det kan leda till en lång och het diskussion inom partiet.
Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".