Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Norska politiker ifrågasätter FRA-lagen

Publicerat söndag 31 augusti 2008 kl 11.50

I Norge kräver oppositionen att regeringen protesterar mot den svenska FRA-lagen. Också norska medborgare kommer att övervakas eftersom mycket av norsk internettrafik går via Sverige.

Den svenska FRA-lagen bryter mot grundläggande fri- och rättigheter inte bara i Sverige utan också i Norge. Det är som om svenskarna skulle få rätt att öppna norska medborgares och företags brev, säger det socialliberala norska oppositionspartiet Venstres vice ordförande Trine Skei Grande till Ekot.

Det gäller alltså det omstridda beslutet om signalspaningslagen som ger Försvarets radioanstalt, FRA, befogenhet att lyssna på all telekommunikation som passerar Sveriges gränser för att till exempel fånga upp eventuella terrorhot.

Många menar att lagen bryter mot den europeiska människorättskonventionen, men ett klagomål hos domstolen i Strasbourg skulle sannolikt ta mycket lång tid, så därför bör den norska regeringen reagera omedelbart, tycker oppositionen. Trine Skrei Grande hoppas också att man skulle kunna göra en gemensam aktion tillsammans med Sveriges övriga grannländer för att få regeringen i Stockholm att tänka om.

Också i Finland har det varit en het debatt om FRA-lagen eftersom mycket av den finländska internettrafiken går via Sverige och därmed kommer att kontrolleras av FRA. Liksom i Norge protesterar man mot att finländarnas e-mejl kommer att fångas upp och kontrolleras. Men de finländska klagomålen har ännu inte resulterat i en formell politisk protest.

Lagens kritiker konstaterar bland annat att det inte ens behövs någon misstanke för att utsättas för FRA:s granskning och Venstres Trine Skei Grande anser att den norska regeringen har en skyldighet att tillvarata de norska medborgarnas intresse så att de inte utsätts svenskarnas, som hon ser det, brott mot grundläggande mänskliga rättigheter och intrång i privatlivet.

Den norska regeringens första kommentar till oppositionens krav är den först vill skaffa sig bättre kunskaper om FRA-lagen innan den agerar.

Christer Fridén, SR:s Nordenkorrespondent christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".