Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Billig hushållshjälp för ökad jämställdhet

Publicerat söndag 31 augusti 2008 kl 12.47
Risk för kvinnofälla, anser LO. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

TCO:s förslag om billig hushållshjälp till småbarnsfamiljer avfärdas av både jämställdhetsminister Nyamko Sabuni och LO. Enligt förslaget skulle småbarnsfamiljer få möjlighet att köpa några timmars hushållshjälp i veckan för 150 kronor. TCO:s utredare Ulrika Hagström är övertygad om att subventioner av det här skulle bättra på jämställdheten i hemmen.

– Vi vill ställa synen på det obetalda arbetet på huvudet så att man inte alltid tar för givet att det ska utföras obetalt av kvinnor, säger Ulrika Hagström.

TCO vill ha subventionerad jämställdhet, med subventioner på upp till 90 procent på hushållsnära tjänster, som skulle ge barnfamiljer där båda föräldrar arbetar möjlighet att kunna få två till tre timmars hushållshjälp för kanske bara 150 kronor i veckan.

Kvinnan skulle slippa dra det tunga lasset och jämställdheten skulle bli bättre och så skulle även de som har det mindre gott ställt kunna få de här hushållsnära tjänsterna. Så lyder förslaget som TCO presenterar på Dagens Nyheters debattsida på söndagen och som regeringen snart kommer att få ta del av.

Men det är ett jämställdhetsförslag som jämställdhetsminister Nyamko Sabuni inte tror på.

– Att behöva kontrollera i vilka hushåll det finns barn och i vilka hushåll båda föräldrarna arbetar kostar alldeles för mycket. Jag tycker det är en god tanke att hitta flera sätt att stödja småbarnsfamiljer i att kunna kombinera yrkesliv och familjeliv men det gör man inte med den här typen av riktade reformer som TCO efterfrågar, säger Nyamko Sabuni.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin är inte heller särskilt förtjust i TCO:s förslag:

– Man löser inte jämställdheten med att en annan kvinna kommer hem och städar utan man löser jämställdheten genom att underlätta för båda föräldrarna att kunna gå ner i arbetstid när barnen är små och i stället ge mer tid med barnen. Jag tror också att man underlättar ett delat ansvar i hemmet genom att skapa ökad jämställdhet på arbetsmarknaden i arbetslivet genom heltid, mer jämställda löner och andra åtgärder, säger Wanja Lundby-Wedin.

LO tar upp risken med att kvinnofällan möjligen försvinner från hemmen men att den istället går vidare till den kvinna som tar de här städjobben.

– Vi tycker att det är bättre att det obetalda arbetet blir betalt, säger Ulrika Hagström på TCO.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".