Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre återfall i brott efter missbrukarvård

Publicerat måndag 1 september 2008 kl 15.42

Svenska kriminalvården har blivit bättre på att behandla intagna som har narkotikaproblem. Men fortfarande har man svårt att nå fram till framför allt unga män, visar en rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå.

– Ungdomar behöver flera olika delar. De behöver jobba med sin aggressivitet, vi jobbar med läkemedelsbaserad behandling och annat så det finns andra delar som fortfarande inte är i full drift. Det är kanske en del av svaret, säger Lennart Palmgren, regionchef för kriminalvården i Västra Götaland och Halland.

År 2002 fick Kriminalvården 100 miljoner kronor extra av regeringen för att satsa på missbruksvården på anstalterna och nu börjar resultaten märkas.

Brottsförebyggande rådet har jämfört hur många som återfaller i brott efter att de deltagit i något av kriminalvårdens behandlingsprogram jämfört med hur det var innan kriminalvårdens särskilda satsning drogs igång.

Bland de intagna som fullföljt sin behandling är det mellan tio och tolv procentenheter färre som återfallit i brottslighet ett år efter de har blivit frigivna.

– Då ska man veta att varje missbrukare kostar samhället mellan en och två miljoner kronor. Så det är stora pengar vi pratar om. Varje satsad krona ger alltså minst tre tillbaka, säger Lennart Palmgren.

I sin satsning har Kriminalvården bland annat sex särskilda behandlingsanstalter och man har särskild uppsökande verksamhet på landets häkten där man försöker motivera missbrukare till behandling.

Totalt har Kriminalvården 800 behandlingsplatser i olika former. Och det som ger bäst resultat är Minnesotamodellen. Det är ett tolvstegsprogram som bygger på gruppgemenskap och att deltagarna hjälper varandra.

På Sagsjöns anstalt i Lindome använder man sig av ett kognitivt behandlingsprogram som heter Våga välja.

Anstalten är för enbart kvinnor och avdelningschefen Lovisa Nygren berättar att det är många pusselbitar som måste falla på plats för en framgångrik vård.

– Det kan vara arbete, bostad, socialt nätverk, familj, barn, olika professionella kontakter, missbruksvård och själ och kropp ska samtidigt hinna med också. Det är det som också utgör svårigheten, att det är så komplext. Man kan inte välja ut en bit och bara jobba med den utan man måste titta på helheten och hur de olika delarna samverkar med varandra, säger hon.

– Resultaten känns bra, vi är på rätt väg. Det är väl så försiktigt man ska tolka det, att vi är på rätt väg. Men det kvarstår väldigt mycket att göra, säger Lennart Palmgren.

Andreas Kron, Göteborg
andreas.kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".