Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fiskare missnöjda med beslut om ålfisket

Publicerat måndag 1 september 2008 kl 17.00
Foto: Pål Sommelius/Scanpix

Konsortiet bakom Öresundsbron ska betala 70 000 kronor om året till Fiskeriverket för åtgärder som kan främja fisket i Öresund, enligt ett beslut i Miljööverdomstolen. Fiskarna hade krävt uppemot 40 miljoner kronor för utsättning av ålyngel och ersättning för minskat torskfiske.

– Det är ännu en gång ett slag i luften. 70 000 räknat från den dag domen äger laga kraft är för mig ingenting. Jag tycker att dessa 70 000 är ”take it or leave it”. Jag vet inte vad man menar med den här domen. Är det bara för att få tyst på kritikerna och visa att man i alla fall gör lite grann? Så tolkar jag det, säger den besvikne ålfiskaren Bo Landén i Malmö.

När Öresundsbron byggdes muddrades bottnarna för att vattengenomströmningen inte skulle minska på grund av bropelarna. Men på det sättet förlorade man också 226 hektar lekområden för fisk.

Ersättningen på 70 000 kronor per år är en allmän kompensation för förlust av lekområden. Men det berör inte direkt ålen eftersom den leker i Sargassohavet.

Däremot hade det haft stor betydelse om Öresundsbrokonsortiet hade fått bekosta utplantering av 40 miljoner ålar, anser Bo Landén.

– Det innebär oerhört mycket för det svenska ålfisket både i vattnen runt om Sveriges kust och insjöar eftersom ålen, när den blir lite äldre, vandrar upp i insjöarna, säger han.

Miljööverdomstolen anser att det finns belägg för att ålen minskade mer i Öresund än i andra områden i samband med brobygget.

Men nu är det fiskarna själva, som i stor utsträckning bekostar utplantering av ål, säger Bo Landén.

– Svenska fiskare på sydkusten har gått samman i en ålfond och fiskarna själva satsar 180 000 kronor om året, säger han.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".