Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Slut på statligt stöd för fuktskador

Publicerat måndag 1 september 2008 kl 18.30

Efter 22 års verksamhet stänger nu Småhusskadenämnden. Nu är det slut på statligt stöd till villaägare med fukt- och mögelskador. Men problemen finns kvar, menar Ulla Sjöberg, nämndens sista kanslichef.

– Jo, det finns problem med fuktskadade hus, och vi får ju signaler om att man fortfarande bygger konstruktioner med risk för att skadas i framtiden. Fonden läggs nu i alla fall ned, så att det här får fastighetsägarna i framtiden mer och mer stå för själva, säger Ulla Sjöberg, kanslichef på Småhusskadenämnden.

Sedan 1986 har 5000 småhusägare fått statligt stöd för att sanera sina fuktskador. Det är var tredje sökande som har fått statsbidrag. Saneringskostnaden är i genomsnitt 250 000 kronor, och bidraget från Småhusskadenämnden har varit nära 40 000 kronor.

Fukt- och mögelskador har oftast att göra med husgrunden.

– Det traditionella ärendet har väl varit en platta på mark, byggd på sjuttiotalet, med uppreglat golv, gärna med tryckimpregnerade reglar ingjutna i betongen, eller med tryckimpregnerade syllar som också står i kontakt med den blöta betongen, säger Ulla Sjöberg.

Förra året beslöt regeringen att lägga ner Småhusskadenämnden. I fortsättningen ska villaägarna själva bekosta saneringen av fuktskadorna.

Sista ansökningsdagen för bidrag var i höstas. Men ansökningsreglerna har stramats åt hela tiden, och nu på slutet var det bara hus byggda mellan 1977 och 1988 som kunde få bidrag.

Totalt har staten sedan 1986 betalat ut 594 miljoner i saneringsbidrag, och Småhusskadenämnden har spelat en stor roll för många enskilda husägare, tror Ulla Sjöberg.

– Då är det ju ofta barnfamiljer som har drabbats, och där man kanske till och med har upplevt hälsoproblem i sina hus. Det är klart att de har det ju varit extra roligt att hjälpa, säger Ulla Sjöberg, kanslichef på Småhusskadenämnden.

Lars- Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".