Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hårda tag mot Ryssland uteblev

Publicerat tisdag 2 september 2008 kl 06.00
Reinfeldt anländer till mötet.

EU stoppar tills vidare sitt arbete med att ingå ett nytt partnerskapsavtal med Ryssland som en följd av kriget i Georgien. Det blev resultatet av EU:s toppmöte i Bryssel. Statsminister Fredrik Reinfeldt är nöjd med det beslut som EU:s stats- och regeringschefer kom fram till.

– Våra utgångspunkter var ju att vi ville se ett EU som markerade att Ryssland måste lämna Georgien, att vi måste markera ett stöd, en vilja att ekonomiskt återuppbygga Georgien och i de punkterna tycker jag att texten är tydlig.

Påverkar det här Ryssland? Kommer Ryssland att bry sig om det här?

– Ja, Ryssland påverkas av det vi gör. Jag tror att det politiska trycker känner de redan. Sedan är det svårt att utforma en sanktion som verkligen mer påverkar Ryssland än dess omvärld. Merparten av de sanktioner man diskuterar är ju sådant som mer skulle skada Europeiska unionen av det enkla skälet att vi ju vill vara de som får på plats grund för avtal, en fungerande rättsstat, en relation mellan EU och Ryssland, säger Fredrik Reinfeldt.

EU stoppar arbetet med ett nytt samarbetsavtal mellan EU och Ryssland tills Ryssland till fullo uppfyller kraven i avtalet om eldupphör, nämligen att de ryska soldaterna måste lämna Georgien.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sa efter toppmötet i går att hon fått signaler om att Moskva nu är berett att verkligen dra tillbaka soldaterna, vilket skulle göra att den åtgärd som EU-toppmötet beslutade om inte kommer att bli särskilt långvarig.

Eftersom många EU-länder för sin energiförsörjning är beroende av framför allt rysk gas så beslutades det inte om några ekonomiska sanktioner mot Ryssland, eftersom det skulle riskera att skada EU minst lika mycket som Ryssland. I stället beslutade stats- och regeringscheferna att öka samarbetet med energiförsörjning inom EU.

EU-länderna uttrycker sitt enade stöd till Georgien och kan också tänka sig att underlätta handel och resande mellan EU och Georgien.

I sitt slutanförande sa Frankrikes president Nicolas Sarkozy i egenskap av statschef för EU:s ordförandeland att man nu markerar att Ryssland inte kan räkna med att ha en egen intressesfär.

– Europas enighet har understrukits, det finns inte längre några intressefärer. Jalta, där uppdelningen i öst och väst gjordes efter andra världskriget gäller inte längre, säger president Sarkozy.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".