Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Alkoholtester kan få göras av vaktbolag

Publicerat tisdag 2 september 2008 kl 11.39
Polisförbundet vill att det även i fortsättnings ska vara poliser som bekämpar rattfylleriet. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Uppdaterad 16:45
Privata vaktbolag kan komma att får att göra alkoholtester i hamnar. I en utredning om lämnas till regeringen på onsdagen föreslås en ändring av lagen som gör det möjligt för andra än poliser att utföra alkoholutandningsprover i hamnområden, något som Polisförbundet är mycket kritiskt till.

Lastbilschauffören Lauri Vivolin, som väntar på Finlandsfärjan i Värtahamnen i Stockholm, är positiv om förslaget innebär fler kontroller, även om supandet bland chaufförerna var mycket värre förr.

– Förut, på sjuttio- och åttiotalet, drack de till exempel tio-femton snapsar och satte sig sedan direkt vid ratten.

Men det har blivit bättre?

– Mycket bättre, säger lastbilschauffören Lauri Vivolin.

Enligt förslaget, som ska presenteras för regeringen imorgon, så ska väktare få befogenhet att utföra alkoholutandningsprov i hamnområden.

Väktarna som ska utföra kontrollerna ska få ett förordnande av den lokala polisen, och det ska alltid vara en polis närvarande i hamnen när bilisterna och lastbilschaufförerna ska blåsa.

Men redan innan förslaget presenterats så har det fått kritik. Polisförbundets ordförande Jan Karlsen ogillar starkt att man låter väktare ta över befogenheter som tidigare bara poliser haft.

– Ju fler som äger rättigheter att använda de här befogenheterna ju större rättsosäkerhet får det. Därför att de kommer med all sannolikhet att tillämpas olika, de kommer att finnas olika regelverk och det blir otydligt för samhället. I de flesta andra stater så är det polisen som står för de här ingripandena och det är en väldigt tydlig rättsordning emellan vem som får lov att göra vad, säger Jan Karlsen på Polisförbundet.

Bakgrunden till lagförslaget är en modell som användes i Ystad hamn förra året. Mellan maj och oktober i fjol så anlitade det kommunala hamnbolaget, med den lokala polisens godkännande, ett vaktbolag för att sköta alkoholkontrollerna av bilister och lastbilschaufförer som körde av färjorna från Polen.

Företaget hann göra 24 000 alkotester och avslöjade 133 onyktra förare. Men länsstyrelsen i Skåne ansåg att det inte var förenligt med svensk lag att låta ett företag sköta den här uppgiften och alkoholkontrollerna upphörde.

Men nu kan modellen alltså bli lagligt och på polisen i Ystad är man till skillnad från Jan Karlsen positiv till lagförslaget.

– Det är ett bra lagförslag. Det viktiga är ju att vi inte får ut de alkoholpåverkade förarna i trafiken. Det är liksom grunden, säger Lennart Nilsson, biträdande närpolischef i Ystad.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".