Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stopp i reaktor kan fördröja cancervård

Publicerat onsdag 3 september 2008 kl 10.08

Ett stopp i en holländsk kärnreaktor kan göra att svenska sjukhus kan tvingas skjuta upp undersökningar för vissa patienter. Den holländska reaktorn är en av bara tre i Europa som levererar grundämnet molybden som används för att tillverka en radioaktiv isotop som i sin tur används för att ställa medicinska diagnoser bland annat inom cancersjukvården.

– Nästa vecka kommer vi att få leverans av ungefär 30 procent av den mängd som vi normalt använder. Det innebär att vi inte kan genomföra alla undersökningar som planerat, säger Peter Gjertsson, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Stoppet i den holländska kärnreaktorn i Petten innebär att det nu råder brist på isotopen teknetium inom sjukvården över hela Europa.

För samtidigt som reaktorn i Holland tvingats stänga så är även de andra två reaktorerna som producerar isotopen stängda för service.

Teknetium är viktigt vid undersökningar av organ som till exempel hjärtan, njurar och lungor och bristen gör att Peter Gjertsson nu tvingas välja vilka patienter som ska undersökas.

– I första hand gör vi de undersökningar som är mest angelägna, säger han.

Vilka undersökningar handlar det om?

– Det handlar om akuta undersökningar och det handlar framför allt om patienter med cancersjukdomar.

Vilka patienter är det som kan komma att få vänta?

– I första hand är det patienter med demensutredningar. Det kan också drabba patienter med hjärtsjukdomar.

Men inte cancerpatienter?

– Det beror lite på hur leveranserna ser ut de kommande veckorna. Under tiden försöker de leverantörer som säljer de här preparaten att hitta alternativa försörjningsmöjligheter så att vi ska kunna få någon form av leveranser, säger Peter Gjertsson.

Stoppet vid den holländska kärnreaktorn är planerat till fyra veckor

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".