Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mattias Flink får inte sitt straff tidsbestämt

Publicerat onsdag 3 september 2008 kl 15.20
Flink sköt ihjäl sju personer i Falun 1994. Arkivfoto: Ingvar Svensson/Scanpix.

Uppdaterad 16:29
Mattias Flink som sköt ihjäl sju personer i Falun sommaren 1994 kommer inte att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff som han själv begärt. Det beslutade Örebro tingsrätt på onsdagen.

Mattias Flink hade ansökt om att få sitt straff omvandlat till 24 års fängelse. Praxis är att man blir fri efter två tredjedelar och i så fall skulle han vara ute om två år. Det har anhöriga till hans offer och åklagare protesterat mot eftersom brotten var så grova.

Mattias Flink sköt ihjäl sju människor och skottskadade tre när han deprimerad och berusad avlossade sitt tjänstevapen.

I andra vågskålen ligger att Mattias Flink skött sig exemplariskt under fängelsetiden och det har gjorts flera farlighetsbedömningar, den senaste nu i somras, som visar att risken för återfall är låg.

Han ångrar sina brott och har gått i terapi många år.

Men Örebro tingsrätt, som är den domstol som avgör om livstidsstraff ska kunna tidsbestämmas, konstaterar i onsdagens beslut att farlighetsbedömningar är färskvara.

Det är svårt att nu säga hur stor risken är vid en framtida frigivning. Även om han skött sig i fängelset har han inte haft tillräckligt med permissioner för att man ska veta om han är socialt stabil i frihet.

Och även om han avstår från alkohol nu går det inte att veta om han kommer klara att fortsätta med det, enligt tingsrätten.

Dessutom var brotten så grova och omständigheterna så exceptionella att om straffet så småningom ska tidsbestämmas måste det bli avsevärt längre än 24 år.

Men Mattias Flinks advokat Johan Eriksson kommer att överklaga och hänvisar till ett tidigare beslut i Högsta domstolen om att den längsta strafftiden, även för grova brott, ska vara 24 år om man inte längre är farlig.

– Så tolkar jag Högsta domstolens beslut och det tror jag även Örebro tingsrätt gör. De säger att det är bara det att Flink inte omfattas av det. Han omfattas inte av Högsta domstolens praxis därför att han har begått så avskyvärda brott.

Han har ju det?

– Absolut. Men jag tror att om Högsta domstolen hade menat att det fanns personer som inte träffades av deras praxis så hade de skrivit det, särskilt som det var de som dömde Mattias Flink till livstids fängelse. Hade man tyckt då att det fanns personer där brottet har ett straffvärde som är högre än 24 år då tror jag att de hade skrivit det, säger Johan Eriksson.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".