Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksbankens räntehöjning får kritik

Publicerat torsdag 4 september 2008 kl 15.44
1 av 2
Redan före beslutet att höja räntan var marknaden kritisk till en höjning. Foto:Leif R Jansson/ Scanpix
2 av 2
Klicka för grafik

Uppdaterad 18:02
Det har varit en stor räntedag i Europa under torsdagen. Europeiska Centralbanken lämnade sin ränta oförändrad och det gjorde även den brittiska centralbanken. Men svenska Riksbanken valde att höja räntan till 4,75 procent, något som kritiseras från flera håll.

Beslutet är föga populärt hos företagen, till exempel hos Nils Lind, som är vd för HMG Isotechs mekaniska verkstad.

– Man måste se över alla sina kostnader och se om det går att effektivisera mer, kanske genomföra någon personalminskning. Jag förstår inte hur de kan höja räntan en gång till, jag hade hoppats på en räntesänkning. De problemen de hoppas lösa med en räntehöjning hade nog ordnat sig själv, säger han.

Redan före beslutet var marknaden kritisk till en höjning därför att konjunkturen nu mycket snabbt bromsar in i hela världen, med minskande efterfrågan och risk för ökad arbetslöshet.

Men den globala ekonomins utveckling styrs även av starkt ökande inflation som gröper ur löner och köpkraft. I detta kraftfält ska centralbankerna agera.

– Det råder alltid diskussioner om penningpolitik, ytterst är det vårt jobb att se till att vi klarar vårt inflationsmål på två procent. Sen får vi samla på oss både intern och extern information om det ena och det andra och göra våra egna bedömningar, säger Riksbankschefen Stefan Ingves.

Efter den tydliga signalen vid den förra höjningen, i början av juli, att fler räntehöjningar väntar när den svenska inflationen har parkerat stadigt på över fyra procent, kan man säga att Riksbanken i dag levererar det den har lovat.

Möjligen ser man en försiktigare, eller mindre hökaktig, inställning i dag. Från juli månads uttalande om flera höjningar i år, till dagens klara besked att dagens räntehöjning ligger kvar resten av året.

– Det här är den bedömningen vi står för vid den här tidpunkten, säger Stefan Ingves.

Men ni har ju uppenbarligen ändrat er från att räntan skulle höjas två gånger i år till att det räcker nu?

– Ja, det är alldeles korrekt och det är just därför vi slutar varje sådan här genomgång med just detta påstående. Vår bedömning om den framtida ränteutvecklingen är en prognos, det är inte ett löfte.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".