Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen sparkar Skogsstyrelsens chef

Publicerat torsdag 4 september 2008 kl 16.48
Göran Enander petas från Skogsstyrelsen.

Regeringen avskedar med omedelbar verkan Skogsstyrelsens generaldirektör Göran Enander. Förklaringen är att Skogsstyrelsen har haft dålig kontroll över sin ekonomi, något som har kritiserats i en revisionsrapport.

– Sådant är livet för en generaldirektör att man kan få sparken som jag har fått, så det är väl bara att gilla läget. Samtidigt konstaterar jag vad gäller sakfrågorna att vi har jobbat mycket med ekonomiadministrationen och gjort framsteg, säger Göran Enander.

Hur förklarar du att ni inte haft kontroll på ekonomin?

– Vi har genomgått de största förändringarna i organisationens historia på ett par tre år och samtidigt tappade vi under den tiden en miljard i stöd från Arbetsmarknadsverket för gröna jobb, så det har helt förändrat myndigheten på mycket kort tid. Samtidigt har avverkningen varit rekordhög så det är klart att myndigheten har varit satt under stark press.

I den uppföljning av Riksrevisionens rapport, som gjorts av en konsultbyrå sägs att flera åtgärder får godkänt medan det krävs ytterligare åtgärder på en del punkter. Och det har alltså lett till att Göran Enander måste sluta.

Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen säger så här om att Göran Enander måste gå:

– Jag tycker att det är djupt olyckligt att Göran Enander har fått sparken eftersom han är den förste generaldirektör på Skogsstyrelsen som har tagit miljömålet på riktigt allvar. Genom att det här sker i en tid när skogsnäringen exploaterar skogen hårdare än någonsin och regeringen skär ner anslagen till naturvården så blir konsekvenserna mycket dåliga för svensk natur.

Sedan 1994 är produktionsmålet och miljömålet jämställda i skogsvårdslagen. Men hos delar av skogsbrukets företrädare har det varit svårt att få gehör för att miljömålet är lika viktigt som produktionen. Mikael Karlsson tror att det ligger också andra orsaker bakom avskedandet än ekonomin:

– Vi har hört ända sedan regeringesskiftet att skogsnäringen har kritiserat Skogsstyrelsen mycket kraftfullt när man har jobbat för bättre naturvårdshänsyn och bättre miljöhänsyn och det är klart att det har spelat in.

Göran Enander är medveten om att han kritiserats från en del av skogsbrukets företrädare:

– Jag har fått kritik under hela min tid som generaldirektör från delar av skogssektorn men jag vill inte spekulera om detta ligger till grund för den här åtgärden. Det var ingenting som ministern framförde till mig.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".