Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brett nej till vinstkrav på allmännyttan

Publicerat måndag 8 september 2008 kl 07.00
Nybyggt område i Stockholm. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Idag, måndag, går remisstiden ut för utredningen om de allmännyttiga bostadsbolagen, som kom fram till att bolagen måste drivas affärsmässigt med krav på vinst för att inte bryta mot EU:s regler. Men nu håller utredningen på att bli överspelad. I Sveriges Kommuner och Landsting, finns en politisk enighet för en alternativ lösning.

– Ja, man kan säga att det finns politisk enighet fullt ut bakom vårt remissvar, när vi avfärdar utredningens modeller, säger SKL:s förbundsjurist Per Henningsson.

Där är det alltså helt politisk enighet?

– Total enighet i hela styrelsen, ja.

Politisk enighet från höger till vänster om att säga nej till den så kallade Allvillutredningen, att de kommunala bostadsbolagen måste drivas affärsmässigt som EU vill, eller enligt en självkostnadsprincip som kräver godkännande av Bryssel.

SKL presenterar en tredje modell: att bostadsbolagen sak  drivas så affärsmässigt som möjligt, men att att bolagen vid behov ska kunna slippa vinstkraven.

SKL är en stark remissinstans. Det är ju de svenska kommunerna som äger landets drygt 300 allmännyttiga bostadsbolag.

SKL riktar en svidande kritik mot Allvillutredningen. Det är samma sorts kritik som Hyresgästföreningen fört fram. 

– Utredarna har totalt missuppfattat vad som är möjligt och tillåtet inom EU, säger Per Henningsson.

– Vi menar att man har tagit fel utgångspunkter i den egenrättsliga bedömningen och därför landat i fel analys av vad som är rättsligt möjligt och huruvida den nuvarande modellen som vi har i Sverige håller EG-rättsligt eller inte.

SKL vill att kommunen ska kunna främja till exempel integration och social sammanhållning i ett bostadsområde eller helt enkelt bygga nödvändiga hyresrätter och detta utan vinstkrav.

Men några tunga remissinstanser vill att allmännyttan enbart ska drivas på affärsmässig grund.  Det anser både Sveriges Byggindustrier och Fastighetsägarna Sverige.

Bostadsminister Mats Odell, som var positiv till SKL:s idé redan i våras, hoppas nu på bred i bostadspolitiken.

– Det som ju är positivt, det är det jag har sagt hela tiden, att jag eftersträvar en svensk lösning i största, bredast tänkbara samförstånd . Bostadspolitiken är ju något som måste ha långsiktigt goda och stabila villkor, säger Mats Odell.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".