Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Minoriteters hälsa ska undersökas

Publicerat söndag 7 september 2008 kl 05.00
Romer kan hälsoundersökas.

Regeringen vill kartlägga om det finns särskilda hälsoproblem inom landets fem minoritetsgrupper. För att göra det måste det föras statistik över etnicitet, något som är förbjudet i Sverige i dag. Det kan röra sig runt en halv miljon människor.

– Det vi gör nu är att vi låter Folkhälsoinstitutet göra dels en uppskattning av hur många personer det handlar om, som tillhör de nationella minoriteterna, inte ens det har vi en säker siffra på idag, dels kartlägga om det finns speciella levnadsvillkor, som kan orsaka stora skillnader i hälsotillståndet, så att det på något sätt behövs riktade insatser, säger folkhälsominister Maria Larsson.

De nationella minoriteterna i Sverige är samer, Sverigefinnar, tornedalingar, romer och judar. Man vet att det finns ovanligt mycket missbruksproblem bland romerna, till exempel.

Men man vet för lite för att kunna rikta hälsoinsatser direkt mot de olika grupperna. Dessutom har Sverige flera gånger fått kritik, både av olika FN-organ och av Europarådet, för bristen på statistik.

I Sverige är det förbjudet att registrera människor utifrån etnisk tillhörighet, av integritetsskäl. Men Ekot har varit i kontakt med flera av minoritetsgruppernas egna organisationer och där är man ändå i huvudsak positiv till kartläggningen.

Nu i september går det ut en inbjudan till organisationerna att delta i ett första samtal med Folkhälsoinstitutet. Enligt Maria Larsson var det självklart att minoriteterna skulle bjudas in.

– Vi har inte, av tradition, haft en politik som har riktat sig till vissa etniska grupper och vi har ingen statistik utifrån etnicitet. Det har en del andra länder. Vi har valt att inte ha det. Därför är i en sådan här undersökning nödvändigt att det sker tillsammans med grupperna själva, säger folkhälsominister Maria Larsson.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".