Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Klimatpolitiken svår för oppositionen

Publicerat lördag 6 september 2008 kl 12.30

I dag håller socialdemokraterna en internationell klimatkonferens i Stockholm för att diskutera sin klimat- och energipolitik. Det finns betydande spänningar både inom partiet och med vänsterpartiet och miljöpartiet i ämnet.

Peter Eriksson, grönt språkrör, tycker att möjligheterna att komma överens har förbättrats.

– Vi har ju ett annat opinionsläge. Vi har till skillnad mot förra och förrförra mandatperioden så har vi en medvetenhet bland många människor om att vi faktiskt måste göra en omställning. Vi måste minska användningen av olja, kol och de fossila bränslena. Det är ändå en grund som är annorlunda, och en mycket bättre förutsättning.

I klimatpolitiken har de tre oppositionspartierna i riksdagen enats om högre mål för att begränsa koldioxidutsläppen än vad regeringen vill sätta.

Wivi-Anne Johansson var vänsterpartiets representant där.

– Jag tror egentligen att vi vill åt samma håll när det gäller klimat- och energipolitiken. Det är vad jag har känt vid klimatberedningen, att vänsterpartiet, socialdemokraterna och miljöpartiet är på samma väg.

Det pågår inga förhandlingar om en oppositionens alternativa regeringspolitik inom miljö- och energifrågorna. Gemensamma ambitioner till trots, finns svåra frågor att lösa. Ett konkret exempel är nya vägtrafikprojekt i Göteborg och i Stockholm som Miljöpartiet säger nej till bland annat med motiveringen att de skulle leda till mer biltrafik och därmed till ökade koldioxidutsläpp.

Carin Jämtin är socialdemokraternas oppositionsborgarråd i Stockholm och är dessutom en av två ordförande i partiets så kallade klimatråd.

– Det är sedan tidigare välkända ståndpunkter. Vi får hitta en väg framåt. Stockholms trafiksituation måste på något sätt lösas, och på ett modernt sätt.

Ett annat konkret problem som återstår att lösa är hur oppositionen vill avveckla kärnkraften. Miljöpartiet tycker snabbt, med början omedelbart.

– Det är rimligt att vi tar ett ytterligare steg under nästa mandatperiod. Men att vi då även tar beslut som innebär att vi får en tillförsel av elenergi i rätt betydande omfattning, säger Peter Eriksson.

Vänsterpartiets Wivi-Anne Johansson vill att allt ska vara avvecklat till 2025.

– Det allra viktigaste är att vi börjar de diskussionerna och på allvar ser hur mycket kärnkraft vi egentligen behöver. På ganska kort sikt så kommer vi inte att behöva kärnkraften, den fasar ut sig själv. Men den gör inte det om vi inte satsar på andra energikällor, säger Wivi-Anne Johansson.

Socialdemokraterna är splittrade sen gammalt i kärnkraftfrågan, där framför allt industriförbunden i LO inte vill ha den avveckling som delar av partiledningen driver.

Irene Wennemo, chef för arbetslivsenheten på LO, tycker att socialdemokraterna ska ompröva sin kärnkraftspolitik, och tycker sig ha fått ytterligare argument.

– Ska man snabbt få ner koldioxidutsläppen så kan man inte fasa it kärnkraften snabbt.

Carin Jämtin i klimatrådslaget, som tidigare sagt att det borde gå att stänga en reaktor nästa mandatperiod, är tydlig med att kärnkraften ska bort.

– Jag är helt övertygad om att om vi satsar på utveckling av alternativa energikällor, om vi sparar och effektiviserar där vi har mycket kvar att göra, så kommer det gå at avveckla kärnkraften fortare än vad vissa fackförbund tror.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".