Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fruktad djursjukdom har nått Sverige

Publicerat lördag 6 september 2008 kl 20.33

Uppdaterad 21:25
Den fruktade djursjukdomen blåtunga har för första gången konstaterats i Sverige. Det är på en gård med nötkreatur i Halland som djursjukdomen upptäcktes i samband med rutin provtagningar.

Jordbruksverkets chefsveterinär Leif Denneberg säger att myndigheterna har väntat på det första svenska fallet.

– Det var väntat med tanke på den utveckling som varit i norra Europa och i Danmark. Den aktuella besättningen har vi nu spärrat och vi utökar provtagningen och vi förbereder för vaccination och för restriktioner för transporter i området.

Blåtunga är en virussjukdom som sprids med svidknott och drabbar får och nötkreatur. Sjukdomen visar sig genom att djuren blir febriga med sårig och svullen slemhinna i mun och nos. Vissa djur kan också få svullen blåaktig tunga.

Kring den drabbade gården i Halland kommer nu tre skyddszoner att upprättats, närmast gården ett spärrområde, sedan ett skyddsområde och så ett större övervakningsområde.

Inom skyddszonerna gäller en hel del restriktioner, bla när det gäller djurtransporter. Och Leif Denneberg säger att många djurhållare i sydväst Sverige kommer att drabbas av det nyupptäckta fallet av blåtunga. 

– Det kommer att bli både fler provtagningar och vaccination, säger Leif Denneberg.

Kommer det att drabba konsumenter?

– Nej det kommer det inte att göra, det här är en ren djursjukdom och drabbar inte människor, varken vid djurhantering eller via knotten som sprider sjukdomen.

Hur betraktas sjudomen av veterinärer och sakkunniga?

– Det är en allvarlig djursjukdom som innebär lidande för djuren, och får ekonomiska konsekvenser för djurhållningen, säger Leif Denneberg.

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".