Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Minst 40 döda i terroristattack i Tjetjenien

Publicerat måndag 12 maj 2003 kl 17.36
En ny terroristattack skakade i dag Tjetjenien. Och ledningen i Kreml. Minst 40 personer dödades och bortat 200 skadades när två eller möjligtvis tre självmordsbombare slog till i norra Tjetjenien i dag.
Förödelsen är enorm i staden Znamenskoje. Tv-bilderna visar en 15 meter bred och fem meter djup krater där lastbilen med sitt dödliga innehåll, cirka ett ton sprängmedel, detonerade. Runtomkring kratern ser man ruinerna av det som, fram tills i morse, var den ryska säkerhetstjänsten FSB:s lokala högkvarter i Znamenskoje. Ytterligare ett par myndighetsbyggnader totalförstördes, bland annat polisstationen. Sex närliggande bostadshus skadades mer eller mindre svårt. Enligt de officiella uppgifterna har 29 människor dödats. Men myndighetspersoner, som uttalat sig anonymt, talar om att minst 40 personer omkommit och 197 skadats. 57 av dem svårt. Bland offren finns även vanliga civila. Från officiellt håll medger man att dödsiffrorna kommer att stiga eftersom ingen ännu vet hur många personer som begravdes under husmassorna. Förövarna slog till vid tiotiden lokal tid. Precis då de flesta väntades vara tillbaka på arbetet efter helgledigheten. Enligt säkerhetstjänstens chef, Patrusev, stoppades lastbilen vid en vägspärr, cirka 30 meter från FSB:s lokala högkvarter, då förövarna utlöste explosionen. Men vittnen i Znamenskoje talar om att soldaterna vid vägspärren försökte stoppa lastbilen. Men att föraren, och ytterligare minst en självmordsbombare inne i lastbilen, körde igenom vägspärren ända fram tills sitt mål, där man lät detonera den mycket kraftiga sprängladdningen som till och med slog ut elen och vattenförsörjningen i staden. Enligt de ryska åklagarmyndigheterna befann sig en kvinnlig och en eller möjligtvis två manliga självmordsbombare i lastbilen. En relativt skakad president Putin framträdde i rysk TV i dag: – De som utförde det här hade ett enda mål. Att stoppa normaliseringsprocessen i Tjetjenien. Vi kommer inte att tillåta dem att lyckas med sitt mål, sade Putin. Ord som dock låter bekanta. Så har presidenten sagt vid ett flertal tillfällen. Ändå har rebellerna lyckats genomföra en rad terrorattacker. Förra hösten i hjärtat av Moskva, då man tog nära tusen personer som gisslan under en teaterföreställning som slutade i ett blodbad. Och i december sprängde rebellerna den Moskvatrogna tjetjenska administrationens högkvarter i den av ryssarna hårdbevakade tjetjenska huvudstaden Grozny. Budskapet från självmordsbombarna och deras uppdragsgivare är klart: kampen är inte över än. Inte ens i norra Tjetjenien. En del av den sydryska republiken som Moskva ansett vara under fullständig rysk kontroll. Den fråga som både de lokala och federala polisiära myndigheterna ställer sig är hur en lastbil med ett ton sprängmedel kunde passera alla de vägspärrar som finns i Tjetjenien.
Vladislav Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".