Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot strängare Göteborgs-domar

Publicerat tisdag 13 maj 2003 kl 11.21
Att brott skall dömas lika enligt lagen är grundläggande för tilltron till rättsmaskineriet. Därför bör Göteborgs tingsrätt fundera över varför de dömer hårdare än kollegorna i Malmö och Stockholm. Det anser Per Ole Träskman professor i straffrätt vid universitetet i Lund.
– Det är alltid allvarligt om man märker att det finns stora skillnader i behandlingen av både enskilda personer och enskilda fall, vilket det handlar om i detta fall, säger han. Under åren 1999-2001 dömde tingsrätten i Göteborg nära 2 000 personer till fängelse eller slutvård. Hade de haft samma andel frihetsberövande domar som tingsrätterna i Malmö och Stockholm skulle det ha varit flera hundra färre. Det visar en genomgång av alla mål om brott mot brottsbalken som Sveriges Radio har gjort. Regionala sedvänjor finns Per Ole Träskman berättar att undersökningar i andra länder också visat att regionala sedvänjor vid straffmätning kan växa fram i olika regioner. Men tanken om likhet inför lagen är fast rotad i det allmänna rättsmedvetandet. – Detta med enhetlighet i rättspraxis är en av de grundläggande reglerna för hur straffen ska fastställas och den finns explicit formulerad i en centrala bestämmelsen i brottsbalken som just gäller straffmätning, säger han. Kan man säga att Göteborgs tingsrätt begår något fel? – Man kan utan tvekan säga att då en domstol ligger klart över genomsnittet för andra domstolar begår ett fel genom att de inte ser på regeln om enhetlighet i rättspraxis. Däremot är det ju väldigt svårt att säga på vilken nivå straffen som sådana ska ligga. Där finns det ju olika uppfattningar om vilken den riktiga straffnivån över lag ska vara. Även åklagarna skiljer sig åt Det är inte bara tingsrätten i Göteborg som avviker. Åklagarmyndigheten i Göteborg anhåller också flitigare än på andra håll. Under de senaste sex åren skulle i snitt över 1 200 färre suttit anhållna varje år om de västsvenska åklagarna legat på riksgenomsnittet. – Det första som man borde göra är naturligtvis att sammankalla alla berörda myndigheter inom Göteborgsområdet för att verkligen göra det klart för alla att här skiljer vi oss markant från sitautionen på andra orter, säger Per Ole Träskman.
Björn Tunbäck
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".