Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Värsta kvartalet i SAS historia

Publicerat tisdag 13 maj 2003 kl 16.52
Det går dåligt för flygbolaget SAS, och på tisdagen kom det ännu en kvartalsrapport som visar på kraftiga minussiffror. Resenärerna sviker flygbranschen efter Irakkrig och sjukdomen sars. SAS måste sänka sina kostnader kraftigt för att kunna nå lönsamhet 2005.
– Det är naturligtvis inget behagligt resultat som vi lägger fram idag, säger Jörgen Lindegaard, vd för SAS. Första kvartalet 2003 är det svagaste kvartalet hittills för SAS och också ett av de svagaste för hela flygindustrin. För att SAS ska klara sig och komma tillbaka till lönsamhet 2005 krävs det att de sparplaner som beslutats och förhandlats med facken också genomförs. Det var ett kärvt budskap från SAS-ledningen på måndagen. Det finns tre sparplaner som löper för åren 2003 till 2005. Plan A har genomförs, plan B ligger före tidsschemat och plan C ska sjösättas och genomföras snabbt. Och den krympning av SAS, eller anpassningen till marknaden, som genomförs nu, är mycket kraftig. – Det gäller 14-15 miljarder kronor i rena kostnadsbesparingar för koncernen över tre år, säger Jörgen Lindegaard. Hur många anställda berörs? – Grovt räknat kommer omkring 6 000 medarbetare bli övertaliga. Alla fackföreningar på SAS, utom tre för de kabinanställda, har bland annat gått med på längre arbetstider och frysta löner och SAS-chefen talar om att SAS ska styras av vad marknaden kräver, inte av nationella eller andra hänsyn. Han syftar på vad som brukar kallas SAS-sjukan ibland, där just sådana hänsyn kanske har fått ta för stort utrymme. SAS har till exempel mellan 25 och 40 procent högre kostnadsnivå än vad de mest effektiva bolagen i branschen har. – Koncernen måste komma in i en positiv situation med extra lönsamhet och vi måste anpassa SAS-koncernen till den verklighet vi lever i, säger Jörgen Lindegaard.
Tommy Fredriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".